Un milion de euro de la guvernul Norvegiei pentru o echipă de cercetători din Cluj-Napoca. Ce vor să studieze

Un milion de euro de la guvernul Norvegiei pentru o echipă de cercetători din Cluj-Napoca. Ce vor să studieze
| Foto: capital.ro

În condițiile încălzirii globale și poluării, cercetătorii caută să observe cum vor fi afectate algele marine de creșterea temperaturii apelor.

O echipă din Cluj-Napoca a obținut de la guvernul Norvegiei peste un milion de euro pentru aceste studii, un sprijin esenţial, întrucât în România cercetarea primește fonduri infime.

Bogdan Drugă este director de proiect, iar pentru a obține finanțarea norvegiană a concurat cu încă 280 de cercetători din toată țara. Ideea lui a fost printre cele 21 selectate ca să primească finanțarea de un milion de euro. În urmă cu un an, echipa lui a început să studieze în laborator cum s-ar putea adapta algele marine în contextul încălzirii globale.

Bogdan Drugă, directorul proiectului, Institutul de Cercetări Biologice Cluj-Napoca: „Contează enorm, pentru că cercetarea în România este subfinanțată cronic în ultimii ani. Avem posibilitatea să accesăm bani din străinătate, de la UE, sau în cazul acesta de la statul norvegian. Este o gură de aer pentru noi.”

Pentru acest studiu, Institutul din Cluj a angajat câțiva experți, aleși din 40 de candidați interesați de proiect, din 14 țări. Printre ei, un doctor biolog din Anglia, potrivit stirileprotv.ro.

Comenteaza