UE vrea să se alieze cu statele pentru a cumpăra vaccinuri în avans, cu condiţia să nu fie produse exclusiv în SUA

UE vrea să se alieze cu statele pentru a cumpăra vaccinuri în avans, cu condiţia să nu fie produse exclusiv în SUA

Comisia Europeană, care nu are decât o competenţă limitată în materie de sănătate, va propune statelor membre să negocieze în avans cu laboratoarele farmaceutice pentru a garanta un acces privilegiat la viitoare vaccinuri împotriva COVID-19, susţin surse din cadrul instituţiei.

Această nouă "strategie" urmează să fie discutată vineri cu miniştrii sănătăţii din UE, de la care Comisia speră să obţină susţinere politică, au explicat aceste surse în ajunul reuniunii.

O cursă pentru descoperirea unui vaccin s-a declanşat la nivel mondial între marile firme farmaceutice.

Naţiunile Unite au făcut apel ca viitorul vaccin împotriva noului coronavirus să fie considerat un "bun public mondial" accesibil tuturor, însă pandemia a alimentat disputele naţionaliste.

SUA au mizat pe mai multe societăţi în cadrul unei operaţiuni aşa-numite "Warp Speed", potrivit New York Times.

Executivul UE va propune contracte de achiziţie anticipate, au explicat sursele din cadrul CE.

"Noi furnizăm fondurile, ei investesc, pregătesc vaccinul şi dacă vaccinul funcţionează noi obţinem un acces foarte rapid la vaccin", au explicat ele.

În condiţiile în care laboratoarele încearcă să descopere un vaccin în timp record, douăsprezece până la 18 luni faţă de mai mulţi ani într-o perioadă normală, aceste avansuri la plată le permit să investească în capacităţi de producţie, în contextul în care testele clinice pe oameni nu sunt încă finalizate.

Riscul în acest tip de contract este ca testele să eşueze şi ca vaccinul să nu fie produs niciodată. Practic, Uniunea Europeană ar încerca să se acopere semnând contracte cu mai mulţi fabricanţi, ale căror proiecte sunt cele mai promiţătoare.

Executivul comunitar ar avea sarcina de a centraliza procedurile. Achiziţiile finale, odată un vaccin descoperit, vor fi realizate direct de cele 27 de state membre, pentru a vaccina circa 300 de milioane de europeni.

Acest dispozitiv ar permite asigurarea faptului că nu există competiţie internă în interiorul UE, respectând în acelaşi timp competenţele statelor membre în materie de sănătate, au subliniat sursele citate.

Comisia estimează că are la dispoziţie un buget de peste 2 miliarde de euro, provenit din instrumentul de ajutor de urgenţă introdus pentru a susţine eforturile statelor membre de a lupta împotriva pandemiei.

Producţia de vaccinuri realizată în cadrul acestor contracte ar urma să fie benefică pentru întreaga lume, au mai precizat sursele citate, dând asigurări că nu este vorba despre contracte exclusive.

Potrivit Reuters, care citează oficiali ai UE, executivul comunitar ar urma să plătească în avans pentru până la şase potenţiale vaccinuri.

Practic, toate vaccinurile care vor intra în teste clinice în acest an sunt eligibile pentru achiziţii în avans, dar nu şi acelea produse exclusiv în SUA, întrucât Washingtonul a anunţat că nu va permite vânzări peste hotare până nu îşi va satisface propriile nevoi, au precizat oficialii

Comenteaza