Ucraina ridică FORTIFICAŢII la graniţa cu Moldova, în dreptul Transnistriei

Ucraina ridică FORTIFICAŢII la graniţa cu Moldova, în dreptul Transnistriei
| Foto: TELEGRAM / KIRILL TIMOȘENKO

Armata ucraineană a început să ridice o reţea de fortificaţii la frontiera cu Transnistria, relatează marţi publicaţia ucraineană RBC.ua, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru graniţa de stat.

"La frontiera cu Republica Moldova există un astfel de segment ca Transnistria. De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forţele de apărare ucrainene au consolidat această direcţie. Nu doar că se întăreşte controlul, ci şi se construieşte o reţea de fortificaţii", a declarat Andrei Demcenko într-o intervenţie la televiziunea ucraineană.

Potrivit oficialului ucrainean, din cauza "perfidiei inamicului", Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice fel de provocări, iar în acest sens frontierele cu Belarus şi Republica Moldova necesită o atenţie sporită.

Potrivit diverselor media de la Chişinău, la Cobasna ar fi stocate aproximativ 20.000 de tone de arme şi muniţii care au ajuns în Transnistria după retragerea trupelor sovietice din Republica Democrată Germană, Cehoslovacia şi alte foste state satelit ale URSS.

În realitate, afirmă experţi moldoveni, nu se ştie exact câte tone de muniţii se află la ora actuală în aceste depozite, întrucât Transnistria a fost deseori acuzată că ar vinde ilegal armament, conform media de la Chişinău.

Însă pe lângă contingentul de forţe ruse, în Transnistria există şi o aşa-zisă armată transnistreană, pe care Chişinăul o califică drept grupare paramilitară, care include, între altele, o miliţie populară şi o structură de cazaci (Oastea Căzăcească).

Dacă ar fi ca Tiraspolul să convoace toate aceste unităţi, numărul total al persoanelor chemate sub arme ar ajunge la 15.000, conform portalului Zona de Securitate, a transmis stirileprotv.ro.

Deși în 1994 a fost semnat un acord cu Moldova ce prevedea retragerea trupelor rusești din Transnistria, acesta nu a fost ratificat de Duma rusă și nu a fost urmat de nicio retragere.

Comenteaza