Trump critică decizia autorităţilor medicale americane de a scoate hidroxiclorochina din tratamentul anti-Covid-19

Trump critică decizia autorităţilor medicale americane de a scoate hidroxiclorochina din tratamentul anti-Covid-19
| Foto: rferl.org

Administraţia Americană pentru Produse Alimentare şi Medicamente (FDA) a revocat luni autorizaţia de folosire emisă pentru hidroxiclorochina, medicamentul utilizat împotriva malariei, şi promovat de Donald Trump ca un tratament pentru Covid-19. Preşedintele american a reacţionat imediat şi a criticat decizia, scrie Reuters, într-o preluare Mediafax.

Pe baza noilor dovezi, FDA a declarat că nu mai este rezonabil să se creadă că hidroxiclorochina şi clorochinina aferentă pot fi eficiente în tratarea bolii cauzate de noul coronavirus. Mai mult, FDA a avertizat studiile de laborator arată că medicamentele anti-malarie interferează cu antiviralul remdesivir - singurul medicament de până acum care, potrivit studiilor clinice, s-a dovedit a avea efect împotriva Covid-19.

Decizia de a suspenda autorizaţia de folosire vine după ce mai multe studii au arătat că aceste medicamente folosite împotriva malariei, nu sunt un tratament eficient pentru a trata sau preveni Covid-19.

Clorochina este interzisă pentru utilizare în Statele Unite şi are mai multe efecte secundare. Dar FDA a emis o autorizaţie de urgenţă pentru folosirea acesteia în tratarea Covid-19, după ce unele experimente de laborator arătau că ar neutraliza noul virus.

Acest medicament a fost intens promovat în ultimele luni de preşedintele Donald Trump, care a declarat în luna martie că hidroxiclorochina în combinaţie cu antibiotic azitromicina „au şanse reale să reprezinte o schimbare majoră în istoria medicinii”. Ulterior, el a spus că a luat medicamentele preventiv după ce două persoane care au lucrat la Casa Albă au fost diagnosticate cu COVID-19, şi i-a îndemnat şi pe alţii să-l încerce.

„l-am luat m-am simţit bine. Nu ştiu dacă a avut un efect, dar cu siguranţă nu mi-a făcut rău”, a declarat Trump, luni, după decizia FDA de retragere a autorizaţiei. Preşedintele a mai declarat că există „rapoarte grozave” referitoare la efectele acestui medicament în Franţa, Spania şi din alte locuri. El nu a oferit nicio dovadă care să-i susţină afirmaţia şi nici nu a dat explicaţii suplimentare, scrie Reuters.

Franţa, ţara dată drept exemplu de preşedintele american a oprit deja utilizarea medicamentului pentru pacienţii cu Covid-19. De asemenea, Marea Britanie a oprit o acţiune de achiziţie a unei cantităţi importante de hidroxiclorochina după ce cercetătorii au constatat că inutil în tratarea pacienţilor cu Covid-19.

 

Comenteaza