Trei luni de la invazia armatelor lui Putin în Ucraina: Baie de sânge în Donbas, iar în Mariupol ruşii au săpat recent trei gropi comune unde ar încăpea 5.000 de cadavre

Trei luni de la invazia armatelor lui Putin în Ucraina: Baie de sânge în Donbas, iar în Mariupol ruşii au săpat recent trei gropi comune unde ar încăpea 5.000 de cadavre

Sunt trei luni de când armata lui Vladmir Putin a declanşat "operaţiunea specială de denazificare şi pacificare" a Ucrainei. Armata rusă nu a reuşit victorii clare pe front, iar crimele împotriva civililor din ţara invadată le-au adus ruşilor procese internaţionale pentru crime de zăzboi. 

La începutul celei de a patra luni de război, Rusia bombardează intens estul Ucrainei în timp ce forțele terestre încearcă să încercuiască ultimele redute ucrainene din regiunea Lugansk, care este aproape complet cucerită.

Una din ținte, orașul Severodonețk, este bombardat de ruși 24 de ore din 24, spun ucrainenii. "Distrug în mod deliberat orașul", acuză guvernatorul local. Lupta pentru Severodonețk amintește de cea pentru Mariupol, orașul-port redus la ruine.

În Donbas este o baie de sânge. Rușii încearcă să elimine tot ce este viu - a spus luni noaptea președintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Cea mai grea situație de luptă, acum, este în Donbas. Au creat o baie de sânge acolo și încearcă să distrugă totul. Totul. Tot ce e viu. Literalmente.

Nimeni niciodată nu a distrus Donbasul în felul în care trupele ruse fac acum. Săptămânile următoare de război vor fi grele. Trebuie să înțelegem asta. Dar nu avem altă alternativă decât să luptăm", a spus Zelenski. 

Între timp apar noi imagini prin satelit surprinse de o companie americană care arată cum forțele ruse au săpat trei gropi comune la periferia orașului Mariupol.

În imaginea surprinsă de un satelit aflat la 450.000 de metri deasupra pământului, se observă pământ proaspăt, buldozere, care au fost văzute şi în imagini anterioare, pentru a săpa treptat aceste șanturi.

Numai în jurul orașului Mariupol există deja trei gropi comune masive, care sunt pregătite să primească 5.000 de cadavre sau chiar mai multe, spun experţii militari. 

Comenteaza