Foto Soldatul executat în pădure de ruşi era moldovean

Soldatul executat în pădure de ruşi era moldovean
Soldatul executat în pădure de ruşi era moldovean
Soldatul executat în pădure de ruşi era moldovean
Soldatul executat în pădure de ruşi era moldovean
Soldatul executat în pădure de ruşi era moldovean

Soldatul ucrainean executat de ruși în pădure avea și cetățenie moldovenească, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Chișinău, după ce identitatea militarului a fost confirmată definitiv de Serviciul Ucrainean de Informații SBU.

Sașa, cum era alintat militarul, s-a născut pe 10 mai 1980 la Chișinău, în Republica Moldova, unde mama lui, Paraskovia Mihailivna, fusese detașată să lucreze la o fabrică de încălțăminte. Până în februarie 2022, începutul invaziei ruse în Ucraina, Alexandr a lucrat ca electrician.

Militarul a dispărut în misiune pe 30 decembrie 2022, împreună cu alți patru camarazi, în timpul luptelor de la Soledar. „În jurul orelor 12, s-a pierdut contactul vizual cu el. Întăririle sosite nu au reușit să ajungă la locul respectiv din cauza bombardamentelor continue și a focului de artilerie.

Nu știm cum s-a terminat lupta aceea. Nu știm cine și cum a murit, nu știm cum a fost capturat Alexandr, din păcate nu există niciun martor, toți sunt morți sau dispăruți. În privința imaginilor: mama lui Alexandr, fiul său și camarazii din unitatea sa l-au recunoscut în înregistrare”, a scris Brigada Separată 119 într-un mesaj pe rețelele sociale.

"Ca urmare a confirmării de către partea ucraineană a faptului că soldatul ucrainean executat de către soldații ruși este Alexandr Mațievschii, MAEIE condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar.

Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexandr Mațievschii și ne solidarizăm cu poporul ucrainean.

Reiterăm poziția fermă a Republicii Moldova prin care condamnăm războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Țara noastră rămâne angajată în sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de a readuce regiunea la pace și stabilitate", a transmis Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Duminică seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că l-a decorat post-mortem pe Alexander Macievski cu titlul de Erou al Ucrainei, cea mai înaltă distincție a statului.

Sursa foto: https://www.facebook.com/SecurSerUkraine
https://www.facebook.com/119obtro/posts
https://twitter.com/ZelenskyyUa

Comenteaza