Secretarul general al ONU avertizează împotriva măsurilor represive în contextul crizei de COVID-19

Secretarul general al ONU avertizează împotriva măsurilor represive în contextul crizei de COVID-19

Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, susține că noul coronavirus ar putea oferi unor state scuza pentru a adopta măsuri represive, iar criza s-ar putea transformat într-una a drepturilor omului.

“Vedem efecte disproporţionate în unele comunităţi, creşterea discursului urii, vizarea unor grupuri vulnerabile şi riscurile de răspunsuri în forţă în materie de securitate, subminând răspunsul sanitar. Într-un context de etno-naţionalism în creştere, de populism, autoritarism şi de recul al drepturilor omului în anumite ţări, criza ar putea oferi un pretext pentru a se adopta măsuri represive în scopuri care nu au legătură cu pandemia.

Acest lucru este inacceptabil. Mai mult ca oricând, guvernele trebuie să fie transparente, reactive şi responsabile. Spaţiul civic şi libertatea presei sunt esenţiale. Organizaţiile societăţii civile şi sectorul privat au de jucat un rol esenţial. Şi în tot ceea ce facem, să nu uităm niciodată: ameninţarea este virusul, nu oamenii”, este mesajul transmis de Guterres, conform Agerpres.

Comenteaza