Se pregătește debarcarea lui Putin? Înalți oficiali ruşi consideră „pierdut” războiul din Ucraina şi ar pregăti schimbarea liderului de la Kremlin

Se pregătește debarcarea lui Putin? Înalți oficiali ruşi consideră „pierdut” războiul din Ucraina şi ar pregăti schimbarea liderului de la Kremlin
| Foto: Profimedia Images

Înalţi oficiali ruşi din domeniul securităţii consideră că războiul din Ucraina este "pierdut", ceea ce sugerează că regimul lui Vladimir Putin ar putea să se apropie de sfârşit, potrivit unui expert în ameninţări de securitate.

"Elita informată" din cadrul forţelor de securitate "înţelege că războiul este pierdut", a declarat Christo Grozev, principalul investigator Bellingcat în Rusia, într-un interviu acordat Radio Liberty, potrivit Metro.

Pentru a avea o şansă de a câştiga războiul, a spus Grozev, preşedintele rus ar avea nevoie de o mobilizare totală, dar acest lucru i-ar crea probleme acasă. Mobilizarea în masă ar duce la o "explozie socială" în Rusia, a adăugat Grozev, potrivit Metro.

Există persoane din cercul intim al lui Putin care l-ar putea presa să folosească arme nucleare sau chimice, a continuat Grozev, dar alţii vor spune "destul este destul".

Se estimează că mii de militari ruşi au murit în ofensiva brutală a ţării asupra Ucrainei. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Rusia a pierdut o treime din forţele sale. Grozev a declarat că oficialii de securitate din cadrul FSB, care ştiu câţi soldaţi ruşi au murit, cred că Putin îşi pierde controlul asupra puterii.

"Acestea sunt acele părţi ale serviciilor care cunosc pericolele pentru regim şi ei înşişi îşi pregătesc acum viitorul", a spus el.

O serie de oficiali din FSB şi GRU se pregătesc pentru o Rusie post-Putin, potrivit expertului. Există premisele unei lovituri de stat, dar trebuie menţionat că Putin a petrecut decenii pentru a-şi face regimul rezistent la lovituri de stat.

Comenteaza