Scandal în Ungaria lui Viktor Orban. Are legătură cu rezultatul alegerilor din primăvară

Scandal în Ungaria lui Viktor Orban. Are legătură cu rezultatul alegerilor din primăvară
| Foto: romanialibera.ro

Partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orbán, Fidesz, a folosit datele cetăţenilor care s-au înscris la campania de vaccinare împotriva COVID-19 pentru a răspândi mesajele de campanie ale Fidesz înainte de alegerile din Ungaria din aprilie 2022, potrivit unui raport al Human Rights Watch.

Nu doar datele de la vaccinuri au fost folosite pentru a ajuta Fidesz, ci şi datele de la cererile de beneficii fiscale şi de la înregistrările membrilor asociaţiilor.

Acest lucru încalcă dreptul la viaţă privată, se arată în raport, şi diminuează linia de demarcaţie între partidul de guvernământ şi resursele guvernamentale din Ungaria, care a fost avertizată în repetate rânduri de către UE să facă ordine în ceea ce priveşte statul de drept.

"Folosirea datelor personale ale oamenilor, colectate pentru ca aceştia să poată avea acces la serviciile publice, pentru a-i bombarda cu mesaje de campanie politică este o trădare a încrederii şi un abuz de putere", a declarat Deborah Brown, cercetător în domeniul tehnologiei la Human Rights Watch, potrivit POLITICO.

"Guvernul ungar ar trebui să înceteze să mai exploateze datele personale pentru campanii politice şi să garanteze condiţii egale pentru alegeri", a adăugat ea.

Potrivit raportului, persoanele care şi-au trimis datele personale pe un site web administrat de guvern pentru a se înregistra pentru vaccinul COVID-19 au primit mesaje politice menite să influenţeze alegerile în sprijinul partidului de guvernământ.

Comenteaza