Putin îi anchetează penal pe jurnaliștii care au curajul să relateze despre crimele rușilor din Ucraina. Riscă 15 ani de închisoare

Putin îi anchetează penal pe jurnaliștii care au curajul să relateze despre crimele rușilor din Ucraina. Riscă 15 ani de închisoare
| Foto: www.armmuseum.ru

Un jurnalist rus este anchetat penal și dat în urmărire de Moscova pentru că a relatat despre crimele comise de ruși în Ucraina și bombardarea țintelor civile de către invadatori. Rusia a dat o lege care prevede 15 ani de închisoare pentru cei care „denigrează” acţiunea Moscovei în străinătate.

Autoritățile ruse au anunțat că o anchetă penală a fost deschisă împotriva lui Aleksandr Nevzorov pe care îl acuză de „răspândire de informații false”. Ancheta a fost deschisă în baza noilor legi de cenzură ale lui Putin, prin care dictatorul rus a interzis publicarea de informații cu privire la crimele pe care invadatorii le comit în Ucraina.

Aleksandr Nevzorov a făcut publice informații și fotografii ale atrocităților comise de ruși în orașul ucrainean Mariupol - bombardarea deliberată a unei maternități. Despre relatarea jurnalistului, autoritățile de la Moscova spun că este falsă. „Aceste articole erau însoţite de fotografii care nu sunt de încredere ale unor civili afectaţi de bombardament (...) Ministerul rus al Apărării a anunţat deja oficial că această informaţie a fost falsă”, au transmis autoritățile de la Moscova.

Comitetul de anchetă rus a precizat că încearcă, în prezent, să-l localizeze pe Nevzorov. Este vorba despre primul caz cunoscut de acest gen împotriva unui jurnalist din Rusia de la adoptarea, la începutul lui martie, a unei legi care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru orice informaţie privind armata rusă considerată mincinoasă de Kremlin.

Fost prezentator de televiziune, jurnalistul publică acum, în principal, pe reţelele sociale şi pe YouTube, unde canalul său are peste 1,6 milioane de abonaţi. Fiecare dintre ultimele sale patru clipuri video postate are peste trei milioane de vizualizări, transmite digi24.ro

Ancheta care îl vizează vine într-un context de represiune în creştere împotriva media şi a jurnaliştilor, în paralel cu războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei. Utilizarea cuvântului „război” pentru a descrie invazia sau acţiuni împotriva civililor este pasibilă de urmărire penală. Pe lângă legea care pedepseşte „minciunile” împotriva armatei, deputaţii ruşi au adoptat, marţi, o lege similară care prevede până la 15 ani de închisoare împotriva celor care „denigrează” acţiunea Moscovei în străinătate.

Comenteaza