Protest cu mii de oameni împotriva legii avortului: „mi-e frică să mai trăiesc în țara asta”

Protest cu mii de oameni împotriva legii avortului: „mi-e frică să mai trăiesc în țara asta”
| Foto: mediafax

Mii de oameni au ieşit în stradă în Polonia, vineri, în a treia zi la rând de proteste împotriva modificării legii avortului, aprobată de Guvern la începutul săptămânii.

În ciuda restricţiilor COVID-19, mii de oameni s-au strâns pe străzile din Varşovia. Ei au scandat mesaje precum ”libertate, egalitate, avort la cerere” şi ”îmi este teamă să mai trăiesc aici”, în timp ce pe fundal se auzeau piesele de la Queen, ”We Will Rock You” şi „Think”, a Arethei Franklin.

Protestele au început în octombrie, când Curtea Constituţională a declarat întreruperea unei sarcini în care fătul suferă de malformaţii neconstituţională. Nemulţumirile protestatarilor sunt adresate, mai ales, partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) şi Bisericii Catolice.

Până acum, PiS a respins acuzaţiile conform cărora partidul a influenţat decizia Curţii Constituţionale. Modificarea legii avortului a devenit o problemă în 2015, când PiS a venit la putere şi a promis că va reinstaura valorile tradiţionale în Polonia.

Krzysztof Sobolewski, membru PiS, a declarat protestul împotriva modificării legii avortului ilegal, din cauza nerespectării măsurilor de distanţare socială impuse de autorităţi.

”Cei care organizează aceste proteste ar trebui să îşi dea seama că îşi riscă viaţa pentru că ar putea declanşa un nou val de infecţii COVID-19.”, a declarat Sobolewski pentru presa locală.

Legea avortului modificată a fost aprobată şi a intrat în vigoare în decursul zilei de miercuri, săptămâna în curs, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

Conform noii legi, întreruperea de sarcină este acceptată doar în caz de viol sau incest şi când sănătatea mamei este în pericol. Doctorii care sfidează noua lege pot ajunge după gratii.

Comenteaza