Probleme cu mobilizarea lui Putin. De ce au fost trimiși înapoi acasă mii de ruși

Probleme cu mobilizarea lui Putin. De ce au fost trimiși înapoi acasă mii de ruși
| Foto: g4media.ro

Mii de ruşi mobilizaţi pentru serviciul militar în Ucraina au fost trimişi acasă, iar comisarul militar din regiunea rusă Khabarovsk a fost înlăturat, în cel mai recent eşec al înrolării haotice a 300.000 de militari de către preşedintele Vladimir Putin, scrie Reuters.

Pe câmpul de luptă, Putin a suferit un eşec usturător duminică, când forţele ucrainene au revendicat controlul total al centrului logistic din estul Rusiei, Lyman, cea mai importantă victorie din ultimele săptămâni.

Prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, după ce forţele sale au suferit înfrângeri majore pe câmpul de luptă din Ucraina, a dus la o nemulţumire generalizată şi a forţat mii de oameni să fugă în străinătate.

Mihail Degtyarev, guvernatorul regiunii Khabarovsk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a declarat că mai multe mii de bărbaţi s-au prezentat pentru înrolare în 10 zile, dar mulţi dintre ei nu erau eligibili. "Aproximativ jumătate dintre ei s-au întors acasă, deoarece nu îndeplineau criteriile de selecţie pentru a intra în serviciul militar", a declarat Degtyarev într-o postare video pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

El a precizat că comisarul militar al regiunii a fost înlăturat, dar că demiterea sa nu va afecta mobilizarea. Mobilizarea a fost anunţată ca înrolându-i pe cei cu experienţă militară, dar de multe ori a părut să nu ţină cont de dosarele de serviciu, de sănătate, de statutul de student şi chiar de vârstă. Cucerirea oraşului Lyman de către forţele ucrainene pregăteşte terenul pentru alte progrese menite să reducă la o singură rută liniile de aprovizionare a trupelor ruse.

Cu câteva zile mai devreme, Putin a proclamat anexarea a patru regiuni care acoperă aproape o cincime din Ucraina, o zonă care include Lyman. Kievul şi Occidentul au condamnat proclamarea ca fiind o farsă ilegitimă. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că capturarea oraşului, unde sâmbătă au fost arborate steaguri ucrainene pe clădirile civice, a demonstrat că Ucraina este capabilă să disloce forţele ruseşti şi a arătat impactul pe care îl are asupra conflictului desfăşurarea de către Ucraina a armelor occidentale avansate.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că succesul soldaţilor ucraineni nu se limitează la Lyman, iar secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat că Washingtonul este "foarte încurajat" de câştigurile ucrainene.

Recucerirea oraşului Lyman de către trupele ucrainene este cea mai mare pierdere a Rusiei pe câmpul de luptă de la contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei în regiunea nord-estică Harkov, în septembrie. Controlul asupra Lymanului s-ar putea dovedi un "factor cheie" pentru a ajuta Ucraina să recupereze teritoriul pierdut în regiunea Luhansk, a declarat guvernatorul acesteia, Serhiy Gaidai.

Armata ucraineană a declarat la începutul zilei de luni că forţele ruse au folosit rachete, lovituri aeriene şi artilerie în atacuri asupra a 35 de aşezări în ultimele 24 de ore. Forţele aeriene ucrainene au atacat un post de comandă, depozite de arme şi un complex de rachete antiaeriene, şi au doborât un elicopter, un avion de atac şi opt drone, a precizat aceasta.

Guvernatorul regiunii Zaporojie a declarat că forţele ruseşti au atacat oraşul Zaporojie şi satele din apropiere în timpul nopţii, cu cel puţin 10 rachete.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

loading...
Comenteaza