Prima sinucidere asistată, „amânată definitiv”. Cine ar fi trebuit să intre în „sarcofag”
- Scris de Ziua de Cluj
- 29 Iul 2024, 13:29
- Stiri Externe
- Ascultă știrea
A fost „amânat definitv” decesul anticipat al primei persoane care urma să folosească o capsulă de sinucidere asistată.
Moartea primei persoane care urma să folosească în Elveţia controversata capsulă de sinucidere asistată, ce permite unei persoane să-şi pună capăt vieţii fără intervenţia unui medic, a fost „amânată definitiv" ca urmare a deteriorării stării sale psihice, conform asociaţiei care promovează acest produs, relatează luni AFP, citat de Agerpres.
„Decesul anticipat al persoanei X (o femeie americană în vârstă de 50 de ani), programat iniţial pentru data de 17 iulie, a fost amânat definitiv", a declarat duminică, într-un comunicat, asociaţia The Last Resort, care a fost înfiinţată în urmă cu câteva luni şi al cărei dispozitiv a stârnit îngrijorări serioase în Elveţia.
Această decizie „survine îngrijorărilor tot mai mari cu privire la deteriorarea sănătăţii sale mintale", a adăugat asociaţia, subliniind faptul că informaţiile referitoare la capsulă au devenit virale în media.
Sinuciderea asistată medical este posibilă în ţara alpină, însă această capsulă cu aspect futurist a făcut furori de când ziarul NZZ am Sonntag a dezvăluit, la începutul lunii iulie, că ar putea fi utilizată pentru prima dată pe pământ elveţian.
Denumită „Sarco", de la sarcofag, această capsulă se prezintă sub forma unei mini-cabine în care persoana care doreşte să-şi pună capăt vieţii trebuie să stea întinsă. Ea trebuie să activeze singură un buton, după ce răspunde la o serie de întrebări pentru a confirma că înţelege ceea ce face şi să elibereze astfel azot în capsulă.
Potrivit asociaţiei, este necesară o examinare psihiatrică care să demonstreze că persoana respectivă se află în deplinătatea facultăţilor mintale.
Această capsulă dezvoltată de Philip Nitschke, fost medic australian cunoscut pentru poziţiile sale controversate privind sinuciderea şi sfârşitul vieţii, este departe de a fi unanim acceptată.
În Elveţia, conform legii, este pasibilă de pedeapsă doar persoana care, „împinsă de un motiv egoist", ajută la sinuciderea cuiva. Practica sinuciderii asistate organizate este, totuşi, reglementată de coduri de etică medicală şi de organizaţii precum Exit şi Dignitas, care şi-au stabilit propriile garanţii (vârstă, boli şi altele).
Jean-Jacques Bise, copreşedintele Exit, una dintre organizaţiile elveţiene care oferă asistenţă medicală pentru sinucidere, consideră că această capsulă riscă să bulverseze cadrul legal în care îşi desfăşoară activitatea organizaţiile ce oferă această asistenţă medicală pentru încheierea vieţii „cu demnitate". „Este total suprarealist", a comentat el pentru AFP.
În pofida criticilor, The Last Resort intenţionează să meargă mai departe. Doctor Nitschke realizează în prezent o „preselecţie" pentru următoarea persoană care va avea posibilitatea de a folosi capsula, potrivit comunicatului.