Barajul Kakhovka: Ministerul Sănătăţii din Ucraina spune că apa este foarte contaminată în regiunile afectate

Barajul Kakhovka: Ministerul Sănătăţii din Ucraina spune că apa este foarte contaminată în regiunile afectate

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a declarat că apa din regiunile afectate de prăbuşirea barajului Nova Kakhovka - indicatorii individuali "depăşesc în mod semnificativ standardele de igienă şi sanitare stabilite".

"În rezervoarele din regiunile Kherson, Odesa şi Mykolaiv, indicatorii individuali depăşesc în mod semnificativ standardele de igienă şi sanitare stabilite", se arată într-o declaraţie a ministerului sănătăţii publicată luni, conform CNN.

Regiunea Odesa se află "sub cel mai mare pericol" în acest moment, se arată în declaraţie.
 
Aproximativ 40 de puncte de monitorizare a apelor de suprafaţă au fost înfiinţate de-a lungul canalului râului în zona de inundaţii şi de-a lungul coastei maritime în regiunile Odesa, Mykolaiv şi Kherson, potrivit declaraţiei,. Cei mai periculoşi poluanţi din apă au fost salmonela, rotavirusul, ouăle de viermi şi E. coli. 
 
Ministerul Sănătăţii a îndemnat locuitorii să nu înoate şi să pescuiască în apele din regiunile Odesa, Mykolaiv şi Kherson. 
 
Risc de holeră în România?

Guvernul României a transmis că, deocamdată, nu există pericol în țara noastră, dar totuși se monitorizează atent situația.

”În urma discuțiilor ce au avut loc ieri, 15 iunie 2023, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu specialiștii și cu autoritățile responsabile de monitorizarea și protecția apelor Mării Negre (Ministerului Transporturilor, Administrația Națională Apele Române, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Institutului Național de Sănătate Publică și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”) s-a constatat că, în prezent, toți parametrii de calitate a apei se situează în limitele normale pentru această perioadă.
 
Reprezentanții INSP, împreună cu DSP Constanța și DSP Tulcea, continuă monitorizările microbiologice zilnice, pentru a identifica orice eventual risc pentru sănătate. În Constanța există deja 20 de puncte de recoltare, calitatea apei de îmbăiere fiind corespunzătoare în acest moment.

În cazul în care, în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi înștiințată, iar îmbăierea va fi interzisă”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Comenteaza