Peste 145 de replici după primul cutremur care a devastat Turcia

Peste 145 de replici după primul cutremur care a devastat Turcia
| Foto: https://media.cnn.com/

Serviciul Geologic al Statelor Unite, citat de CNN anunţă că seismul de magnitudine 7,8 produs în Turcia a fost urmat de cel peste 145 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau mai mare. 

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni în jurul orei 4 dimineața sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep a fost urmat de mai multe replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru ori chiar până în Groenlanda. 

Au existat 145 de replici în urma ambelor cutremure, trei dintre ale cu magnitudini mai mari de 6,0, a transmis digi24.ro luni seara. Pe măsură ce trece timpul de la producerea cutremurului inițial, frecvenţa şi magnitudinea replicilor tind să scadă.

Cu toate acestea, replicile de peste 5,0 - 6,0 sunt încă posibile, astfel că crește riscul de deteriorare suplimentară a clădirilor deja compromise de cutremurul iniţial. Acest lucru aduce o ameninţare continuă pentru echipele de salvare şi supravieţuitori.

Replicile se întind pe o distanţă de peste 300 de kilometri de-a lungul zonei de falie care s-a rupt în sudul Turciei, orientată de la sud-vest la nord-est şi care se întinde de la graniţa cu Siria până în provincia Malatya.

S-au înregistrat mii morți în Turcia și Siria și mult peste 10.000 de răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare, iar despre multe persoane nu se ştie nimic şi sunt date dispărute. 

Foarte mulţi oameni din zonele afectat de de seisme şi-au petrecut noaptea în stradă şi în frig de frica producerii unor noi replici. 

Comenteaza