Papa Francisc, semnal de alarmă cu privire la conflictul Israel-Hamas: „Acesta nu este un război, ci terorism”

Papa Francisc, semnal de alarmă cu privire la conflictul Israel-Hamas: „Acesta nu este un război, ci terorism”

Papa Francisc s-a întâlnit miercuri, separat, cu rudele israeliene ale ostaticilor reţinuţi de Hamas şi cu palestinienii care au rude în Gaza, relatează Reuters.

Suveranul Pontif a remarcat cum "ambele părţi suferă" în conflict. "Iată ce fac războaiele. Dar aici am depăşit stadiul de război. Acesta nu este un război. Acesta este terorism", a spus el.

Papa a cerut rugăciuni pentru ca ambele părţi "să nu meargă mai departe cu patimile, care, în cele din urmă, ucid pe toată lumea".

Un grup de palestinieni din mulţimea prezentă la audienţă a ţinut în mâini imagini cu trupuri înfăşurate în pânză albă şi o pancartă pe care scria "Nakba continuă". Nakba este cuvântul arab pentru catastrofă şi se referă la strămutarea şi deposedarea palestinienilor în războiul din 1948 care a înconjurat fondarea Israelului.

Întâlnirile şi comentariile papei au avut loc la câteva ore după ce Israelul şi Hamas au convenit asupra unei încetări a focului în Gaza pentru cel puţin patru zile, pentru a permite intrarea ajutoarelor şi eliberarea a cel puţin 50 de ostatici capturaţi de militanţi în schimbul a cel puţin 150 de palestinieni încarceraţi în Israel.

Israelul a plasat Gaza sub asediu şi bombardamente neîncetate de când militanţii Hamas au atacat oraşele din sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi luând aproximativ 240 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

De atunci, peste 14.000 de locuitori din Gaza au fost ucişi, dintre care aproximativ 40% sunt copii, potrivit oficialilor medicali din teritoriul controlat de Hamas, cifre considerate fiabile de către Naţiunile Unite.

Comenteaza