Oraşul chinez care interzice consumului câinilor şi pisicilor

Oraşul chinez care interzice consumului câinilor şi pisicilor
| Foto: squarespace-cdn.com

Oraşul chinez Shenzhen a dispus interzicerea consumului câinilor şi pisicilor, măsura fiind luată în cadrul unei interdicţii pe scară largă privind comerţul cu animale sălbatice, impusă în această ţară după apariţia noului coronavirus, relatează Reuters.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Oamenii de ştiinţă cred că noul coronavirus a fost transmis oamenilor de animale sălbatice. Unele dintre primele cazuri de infectare au fost identificate, la sfârşitul anului trecut, la persoane care au intrat în contact cu o piaţă de animale sălbatice din oraşul Wuhan, situat în centrul Chinei, unde erau vânduţi lilieci, şerpi, civete şi alte vieţuitoare.

Boala a infectat peste un milion de oameni şi a ucis peste 53.000.

Autorităţile din centrul tehnologic din sudul Chinei au declarat că interdicţia privind consumul de câini şi pisici va intra în vigoare la data de 1 mai.

"Ca animale de companie, câinii şi pisicile au stabilit o legătură mult mai apropiată cu oamenii decât toate celelalte animale, iar interzicerea consumul de câini şi pisici şi alte animale de companie este o practică obişnuită în ţările dezvoltate şi în Hong Kong şi Taiwan", au transmis autorităţile guvernamentale din Shenzhen printr-un ordin publicat miercuri. "Aceasta interdicţie răspunde, de asemenea, cererii şi a spiritului civilizaţiei umane", au adăugat autorităţile.

Legislativul chinez a anunţat la sfârşitul lunii februarie interzicerea comercializării şi consumului de animale sălbatice.

Guvernele provinciale şi municipale din ţară au început să pună în aplicare hotărârea, însă Shenzhen a fost cel mai explicit în legătură cu extinderea interdicţii la consumul de câini şi pisici.

Câinii, mai ales, sunt mâncaţi în mai multe zone din Asia.

Un reprezentant de la Centrul din Shenzhen pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, a declarat că păsările şi animalele de crescătorie şi fructele de mare disponibile consumatorilor sunt suficiente. "Nu există nicio dovadă care să demonstreze că animalele sălbatice sunt mai hrănitoare decât păsările şi animalele de crescătorie", a spus Liu Jianping, citat de Shenzhen Daily.

Dispoziţiile iniţiale din Shenzhen, propuse mai întâi la sfârşitul lunii februarie, interziceau consumul de broaşte ţestoase şi broaşte, utilizate în mod obişnuit în gastronomia din sudul Chinei. Însă, autorităţile guvernamentale din oraş au recunoscut în această săptămână că interdicţia a fost "un subiect fierbinte de controverse" şi a clarificat că ambele pot fi consumate în continuare.

Campania oraşului pentru stoparea consumului de animale sălbatice a fost lăudată de grupurile pentru protecţia animalelor. "Shenzhen este primul oraş din lume care a luat în serios învăţămintele oferite de această pandemie şi care adoptă modificările necesare pentru a evita o altă pandemie", a declarat Teresa M. Telecky, vicepreşedinte în cadrul departamentului pentru animale sălbatice al organizaţiei Humane Society International. "Paşii îndrăzneţi ai Shenzhen pentru stoparea acestui comerţ şi a consumului de animale sălbatice reprezintă un model pe care îl pot imita guvernele din întreaga lume", a adăugat ea.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza