Video O nouă erupție a vulcanului Etna din Sicilia. Imagini spectaculoase

O nouă erupție a vulcanului Etna din Sicilia. Imagini spectaculoase
| Foto: Chioggia News 24

Vulcanul Etna din Sicilia a început să erupă de duminică seara, producând fântâni de lavă şi proiectând resturi şi foc la sute de metri distanţă în aer, pe măsură ce un strat gros de cenușă și fum a acoperit zona înconjurătoare.

O activitate eruptivă intensă a vulcanului Etna din Sicilia s-a declanșat în noaptea de duminică spre luni, 14 decembrie, în zona craterului sud-estic. Erupția în acest moment este în curs de desfășurare, menționează presa italiană.

O erupție violentă, cu lavă și zgomote puternice, scrie La Repubblica. Erupția este vizibilă din toată zona înconjurătoare și chiar din Calabria.

„În seara zilei de ieri s-a declanșat o nouă erupție în craterul din partea de sud-est a vulcanului. Fluxul de lavă a fost vizibil și din Calabria”, a specificat Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie, Observatorul Etneo care a anunță, în ultima actualizare de la ora 05:27, că „activitatea explozivă la craterul din sud-est a fost de intensitate variabilă și în momentul de față pare să scadă în intensitate.”

Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3340 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.

Înălțimea sa este controversată, datorită distrugerii parțiale a conului vulcanic la erupții, care au format până la 400 de cratere secundare. Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de 1.250 km².

Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt dens populate; acest fapt se explică prin fertilitatea deosebită a solului. Cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor, scrie roitalianul.com.

Comenteaza