O nouă declarație controversată a lui Putin: „După 80 de ani, ne confruntăm din nou cu tancurile germane”

O nouă declarație controversată a lui Putin: „După 80 de ani, ne confruntăm din nou cu tancurile germane”
| Foto: media.cnn.com

Vladimir Putin a comparat invazia Rusiei în Ucraina cu lupta împotriva Germaniei naziste, într-un discurs ţinut cu ocazia aniversării a 80 de ani de la încheierea bătăliei de la Stalingrad din timpul celui de-al doilea război mondial.

Citând decizia Germaniei de a trimite tancuri în Ucraina, preşedintele rus a spus că istoria se repetă. "Este de necrezut, dar adevărat", a spus el. "Suntem din nou ameninţaţi de tancurile germane Leopard".

Rusia şi-a lansat invazia sângeroasă, la scară largă, în urmă cu aproape un an, ceea ce a determinat ţările occidentale să trimită arme şi ajutoare guvernului de la Kiev. Germania este una dintre numeroasele ţări care ajută Ucraina să îşi apere teritoriul.

Vorbind la Volgograd, numele modern al Stalingradului, Putin a lăsat să se înţeleagă că ar putea căuta să treacă dincolo de armele convenţionale, relatează BBC.

"Cei care speră să învingă Rusia pe câmpul de luptă nu înţeleg, se pare, că un război modern cu Rusia va fi foarte diferit pentru ei", a declarat liderul în vârstă de 70 de ani. "Nu ne trimitem tancurile la graniţele lor, dar avem mijloacele de a răspunde. Nu se va limita la utilizarea de echipamente blindate. Toată lumea trebuie să înţeleagă acest lucru".

Putin s-a aflat la Volgograd pentru a marca aniversarea sfârşitului bătăliei de la Stalingrad din al Doilea Război Mondial, în care armata sovietică a capturat aproape 91.000 de soldaţi germani într-un punct de cotitură major al războiului. Peste un milion de oameni au pierit în această bătălie, cea mai sângeroasă din timpul conflictului.

De-a lungul războiului din Ucraina, Putin a încercat în mod fals să prezinte invazia Rusiei ca pe o luptă împotriva naţionaliştilor şi naziştilor, despre care spune că sunt la conducerea guvernului de la Kiev. Şi a revenit la această temă pe tot parcursul discursului său. "Acum, din păcate, vedem că ideologia nazismului, deja în forma sa modernă, în manifestarea sa modernă, creează din nou ameninţări directe la adresa securităţii ţării noastre", a spus el.

"Din nou şi din nou trebuie să respingem agresiunea Occidentului colectiv". Dar el a jurat că, deşi este "incredibil, dar adevărat" că Rusia este din nou ameninţată de tancurile germane, Moscova are un răspuns pentru orice ţară care o ameninţă.

Comenteaza