NATO începe luni exerciții cu arme nucleare

NATO începe luni exerciții cu arme nucleare
| Foto: AP

Zeci de avioane vor participa, începând de mâine, la zboruri de antrenament deasupra Belgiei, Mării Nordului și Marii Britanii, pentru a exersa folosirea bombelor nucleare americane cu baza în Europa.

Exercițiile sunt programate să înceapă luni (17 octombrie), ca parte a exercițiului nuclear anual numit Steadfast Noon și se vor încheia pe 30 octombrie.

Ca parte a practicii intense, până la 60 de avioane vor antrena zboruri deasupra Belgiei, Mării Nordului și Marii Britanii.

S-a dezvăluit că printre avioanele implicate se vor număra avioane de luptă de înaltă tehnologie și bombardiere americane cu rază lungă de acțiune B-52. Exercițiile vor avea loc în Belgia și vor implica 14 țări, relatează Daily Mail.

În ciuda tensiunilor recente, exercițiul de rutină nu este „legat de evenimentele mondiale actuale”, potrivit NATO. Aceasta vine după ce Vladimir Putin a amenințat că ciocnirile directe cu țara sa ar duce la o „catastrofă globală”.

Alianța a emis o declarație online care a confirmat că exercițiile nu vor implica arme reale. Purtătorul de cuvânt Oana Lungescu a declarat că practica are ca scop să se asigure că descurajarea nucleară a NATO „rămâne sigură, securizată și eficientă”.

Comenteaza