”Bomba murdară”: NATO avertizează Rusia să nu folosească pretexte false pentru escaladarea conflictului din Ucraina

”Bomba murdară”: NATO avertizează Rusia să nu folosească pretexte false pentru escaladarea conflictului din Ucraina

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că "Rusia nu trebuie să folosească pretexte false pentru escaladarea ulterioară" a conflictului din Ucraina.

"Rusia susţine acum în mod fals că Ucraina se pregăteşte să folosească o 'bombă murdară' radiologică pe propriul teritoriu", a spus secretarul general al NATO la bordul portavionului USS George HW Bush, informează stiripesurse.ro.

"Aliaţii NATO resping această afirmaţie în mod clar falsă. Rusia îi acuză adesea pe alţii de ceea ce intenţionează să facă ei înşişi. Am mai văzut acest model. Din Siria până în Ucraina. Lumea urmăreşte cu atenţie", a spus Stoltenberg.

Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în „faza finală” pentru fabricarea unei „bombe murdare”, o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali, transmit agențiile de presă Reuters și AFP, preluate de Agerpres.

Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub „steag fals”, suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o „bombă murdară” pentru a justifica o escaladare a războiului.

Portavionul american conduce în prezent exerciţiul NATO Neptune Strike 2022, în care sunt implicate peste 80 de avioane, 14 nave şi aproximativ 6.000 de soldaţi din state membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi ţări partenere.

Neptune Strike "testează disponibilitatea noastră de descurajare şi de apărare în zona euro-atlantică", a afirmat Stoltenberg. 

O bombă radiologică sau „bombă murdară” este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei, notează Agerpres.

Comenteaza