Misiunea spațială istorică a NASA și SpaceX, amânată pentru sâmbătă din cauza vremii

Misiunea spațială istorică a NASA și SpaceX, amânată pentru sâmbătă din cauza vremii
| Foto: aa.com.tr

NASA și producătorul privat aerospațial SpaceX își întârzie lansarea, după ce condițiile meteorologice precare au pus în pericol siguranța echipajului. Decizia a fost luată cu doar 17 minute înainte de ora lansării. 

Lansarea istorică programată pentru miercuri seara a SpaceX şi NASA a fost amânată din cauza condițiilor meteo. Reluarea lansărilor de astronauţi de pe pământ american, cu tehnologie americană, după o pauză de aproape 10 ani de la retragerea din uz a flotilei de navete spaţiale, a fost amânată pentru 30 mai.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a confirmat pe Twitter că lansarea va fi amânată până sâmbătă, subliniind că „siguranța pentru membrii echipajului nostru” este „prioritatea maximă a agenției.

Programarea a fost confirmată și de SpaceX, care a declarat că intervalul orar notat de Bridenstine este „următoarea oportunitate de lansare” pentru misiune.

După finalizare, lansarea către Stația Spațială Internațională nu va marca doar prima lansare echipată de SpaceX, ci va fi prima navă spațială dezvoltată în mod privat care va transporta oamenii în spațiu. De asemenea, va fi prima dată când astronauții vor fi trimiși în spațiul exterior din SUA de când NASA și-a încheiat programul personal în iulie 2011.

Lansarea ar putea crea o nouă eră în care companiile private, nu guvernele, trimit oamenii în spațiu.

Blastoff a fost programat pentru 4.43 p.m. ora locală (2043GMT), dar vremea în jurul Capului Canaveral, Florida a fost plină de ploi, nori și furtuni care în cele din urmă au deraiat planurile.

Bob Behnken și Doug Hurley, cei doi astronauți ai NASA care vor fi transportați în spațiu la bordul unei nave spațiale refolosibile SpaceX Dragon, fuseseră încărcați în vas cu ore înainte de lansare, înainte de a fi opriți.

Acestea au fost conduse către lansatorul din Tesla Model X's, SUV-urile de lux construite de compania de vehicule electrice a CEO-ului Elon Musk. El este, de asemenea, CEO al SpaceX.

"Acesta este un vis devenit realitate, cred că pentru mine și toți cei de la SpaceX", a spus Musk cu câteva ore înainte de lansare. „Dacă cineva îmi spunea în 2002 că voi sta aici cu administratorul NASA, întâlnind astronauții și rachetă și nave spațiale de pe Pad 39A, cea mai bună paletă din lume, este o onoare să fii acolo, aș fi spus omule, nu știu despre ce vorbești. ", scrie aa.com.

Comenteaza