Miliardar rus: „Țara ar putea rămâne fără bani anul viitor” / „Vom avea nevoie de investitori străini”

Miliardar rus: „Țara ar putea rămâne fără bani anul viitor” / „Vom avea nevoie de investitori străini”
| Foto: Twitter&Mediafax

Miliardarul Oleg Deripaska a declarat că Rusia şi-ar putea găsi visteria goală încă de anul viitor şi că are nevoie de investiţii din partea unor ţări „prietene" pentru a face faţă sancţiunilor occidentale asupra economiei.
 

„Anul viitor deja nu vor mai exista bani", a declarat Deripaska joi, la Forumul Economic Krasnoyarsk din Siberia. „Vom avea nevoie de investitori străini". Fondurile sunt acum reduse şi „de aceea au început deja să ne scuture", a declarat Deripaska, fondatorul United Co, Rusal International PJSC, cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei, notează Bloomberg, potrivit Mediafax.

Comentariile lui Deripaska se numără printre cele mai deschise ale unui lider de afaceri, în condiţiile în care guvernul încearcă să taxeze mai mult marile companii, după ce a încheiat anul trecut cu un deficit fiscal record şi cu un buget încă pe minus la începutul anului 2023.

Autorităţile plănuiesc deja să obţină venituri bugetare suplimentare prin modificări propuse la modul în care impozitează companiile petroliere şi ar putea obţine mai mulţi bani de la alţi producători de mărfuri prin intermediul unei taxe unice.

Presiune „serioasă" exercitată de sancţiuni.

Deripaska, care este sancţionat de SUA din 2018, a fost, de asemenea, supus unor sancţiuni europene după ce Rusia a atacat Ucraina în urmă cu un an.

Construirea unui „capitalism de stat nu este o opţiune", a declarat miliardarul.

„Rusia ar trebui să continue să dezvolte economia de piaţă", a spus el. "Un investitor străin se va uita la modul în care un investitor rus face bani, ce condiţii există".

Ţările care se laudă cu „resurse serioase" pot apărea ca posibili parteneri pentru Rusia, a spus Deripaska. Guvernul trebuie să se asigure că Rusia este atractivă pentru astfel de investitori, asigurând un climat de afaceri sigur, potrivit magnatului.

Chiar şi în condiţiile în care multe dintre cele mai mari economii ale lumii sunt îndreptate împotriva Rusiei, aceasta îşi păstrează accesul la pieţe cu o populaţie de 4,5 miliarde de locuitori şi care reprezintă 30.000 de miliarde de dolari din produsul intern brut global, a spus el.

„Am crezut că suntem o ţară europeană", a spus Deripaska. „Acum, pentru următorii 25 de ani, ne vom gândi mai mult la trecutul nostru asiatic".

Comenteaza