Miile de manifestanţi din Hong Kong denunţă un proiect de lege chinez care interzice "trădarea, secesiunea, revolta şi subversiunea"

Miile de manifestanţi din Hong Kong denunţă un proiect de lege chinez care interzice "trădarea, secesiunea, revolta şi subversiunea"
| Foto: theglobeandmail.com

Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile din Hong Kong pentru a denunţa un proiect de lege chinez pe care îl consideră un atentat la adresa libertăţilor, declanşând o puternică ripostă din partea forţelor speciale, în scene care nu au mai fost văzute de câteva luni în această fostă colonie britanică, relatează AFP.

După manifestaţii aproape zilnice anul trecut, mişcarea de contestare a putut părea înăbuşită din cauza cerinţelor de distanţare sociale legate de lupta împotriva coronavirusului. Însă depunerea în Parlamentul chinez, vineri, a unui text de lege care interzice "trădarea, secesiunea, revolta şi subversiunea" în Hong Kong a aprins din nou scânteia. Duminică, Beijingul a cerut punerea în aplicare a proiectului de lege "cât mai repede posibil".

Mişcarea pro-democraţie şi-a înmulţit apelurile pentru a denunţa această forţare de către China a unei chestiuni care stârneşte de mai mulţi ani opoziţia locuitorilor din Hong Kong. Mii de persoane au răspuns la apel duminică, în ciuda interdicţiei de a manifesta, scandând sloganuri împotriva guvernului în mai multe cartiere din insulă.

În timp ce numărul manifestanţilor creştea în cartierele Causeway Bay şi Wanchai, poliţia a folosit gaze lacrimogene, dar şi tunuri de apă în încercarea de a dispersa mulţimea, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului. Unii protestatari au aruncat cu proiectile asupra forţelor de ordine, au ridicat baricade improvizate şi au folosit umbrele pentru a se proteja de gazele lacrimogene. Poliţia a anunţat 120 de arestări.

Fosta colonie britanică s-a confruntat în decembrie 2019 cu cea mai gravă criză politică a sa de la retrocedarea către Beijing în 1997, cu manifestaţii uneori extrem de violente. Deşi întărită de triumful taberei prodemocraţie la scrutinele locale din noiembrie, această mobilizare a suferit o lovitură la începutul anului după mii de arestări în rândurile sale, iar manifestaţiile au încetat din cauza restricţiilor de adunare impuse în lupta împotriva coronavirusului, scrie Agerpres.

Comenteaza