Marea Neagră: Turcia exploatează cel mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria ţării

Marea Neagră: Turcia exploatează cel mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria ţării

Turcia a lansat oficial luni exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră care ar urma să îi permită, potrivit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, să producă zece milioane de metri cubi până în primul trimestru din 2023, potrivit AFP.

Erdogan a asistat în direct la conectarea primei conducte la fundul mării din portul Filyos, în provincia Zonguldak, la circa 400 de km est de Istanbul, pe coasta Mării Negre, scrie Agerpres.

Zăcământul, situat la 170 de km nord de ţărm, a fost descoperit în august 2020 şi a fost prezentat de şeful statului despre „cel mai mare zăcământ de gaz natural din istoria Turciei”. El a vorbit atunci despre „rezerve estimate la 320 de miliarde de metri cubi”.

„În primul trimestru din 2023, ar urma să avem transferate zece milioane de metri cubi de gaz natural (…) Zăcământul de la Sakarya va atinge, sperăm noi, vârful de producţie în 2026”, a spus luni preşedintele.

„Ne vom continua eforturile până când ne vom putea asigura pe deplin securitatea energetică”, a mai promis Erdogan, în contextul în care Turcia este în continuare extrem de dependentă de importuri pentru a-şi acoperi nevoile de energie, pe care o plăteşte scump, în special de la izbucnirea războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Anul trecut, 45% din gazul consumat în Turcia provenea din Rusia, iar restul, din Iran şi Azerbaidjan. 

Comenteaza