Israelul recunoaște: "Ne-au prins. Ne-au surprins. Este un 9/11 al nostru"

Israelul recunoaște: "Ne-au prins. Ne-au surprins. Este un 9/11 al nostru"

Israelul recunoaşte că a fost luat prins cu garda jos de atacul Hamas, programat să coincidă cu Sabatul şi cu o sărbătoare religioasă. 

Asaltul de sâmbătă, cea mai gravă breşă în apărarea Israelului de când armatele arabe au pornit războiul din 1973, a urmat după doi ani de subterfugii din partea Hamas, care au avut ca scop, pe de o parte, să păstreze secrete planurile sale militare, iar pe de altă parte, să convingă Israelul că nu ar dori o confruntare armată.

În timp ce Israelul a fost făcut să creadă că ţine în frâu un Hamas obosit de război prin oferirea de stimulente economice lucrătorilor din Gaza, luptătorii grupării au fost antrenaţi şi instruiţi, adesea la vedere, a declarat o sursă apropiată Hamas.

Luptătorii Hamas au luat cu asalt oraşe israeliene, ucigând 700 de israelieni şi răpind zeci de persoane. De atunci, Israelul a ucis peste 400 de palestinieni în represaliile sale asupra Gaza.

"Acesta este 9/11 al nostru", a declarat maiorul Nir Dinar, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare israeliene. "Ne-au prins. Ne-au surprins şi au venit rapid din mai multe direcţii - atât din aer, cât şi de la sol şi de pe mare", a arătat maiorul, potrivit Reuters, citat de news.ro.

De la războiul din 2021 cu Hamas, Israelul a încercat să asigure un nivel de bază de stabilitate economică în Gaza prin oferirea de stimulente, inclusiv mii de permise pentru ca locuitorii din Gaza să poată lucra în Israel sau în Cisiordania, unde salariile în construcţii, agricultură sau servicii pot fi de 10 ori mai mari decât în Gaza.

"Am crezut că faptul că ei vin să muncească şi aduc bani în Gaza va crea un anumit nivel de calm. Ne-am înşelat", a recunoscut un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

O sursă de securitate israeliană a recunoscut, de asemenea, că serviciile de securitate ale Israelului au fost păcălite de Hamas. "Ne-au făcut să credem că vor bani", a declarat sursa. "Şi tot timpul au fost implicaţi în exerciţii/antrenamente până când s-au dezlănţuit", a adăugat sursa.

Generalul în retragere Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate naţională al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat duminică reporterilor că atacul a reprezentat "un eşec uriaş al sistemului de informaţii şi al aparatului militar din sud".

Amidror, preşedinte al Consiliului de Securitate Naţională în perioada aprilie 2011-noiembrie 2013 şi în prezent senior fellow al Institutului pentru Strategie şi Securitate din Ierusalim, a declarat că unii dintre aliaţii Israelului au afirmat că Hamas dă dovadă de "mai multă responsabilitate".

"Am început în mod stupid să credem că este adevărat", a spus el. "Aşadar, am făcut o greşeală. Nu vom face din nou această greşeală şi vom distruge Hamas, încet, dar sigur", a afirmat generalul israelian.

Comenteaza