În Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie încep referendumurile privind anexarea la Rusia. Întrebarea de pe buletinele de vot

În Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie încep referendumurile privind anexarea la Rusia. Întrebarea de pe buletinele de vot

În patru regiuni din Ucraina, aflate sub ocupație rusă, încep astăzi, referendumuri privind aderarea la Federația Rusă, voturi condamnate de Occident ca fiind ilegitime şi un precursor al unei anexări ilegale.

Liderii instalaţi de ruşi au anunţat marţi planuri pentru scrutine, o provocare pentru Occident ce ar putea escalada brusc războiul. Rezultatele sunt văzute ca o concluzie în favoarea anexării, iar Ucraina şi aliaţii ei au spus clar că nu vor recunoaşte rezultatele, scrie Reuters.

Pe buletinele de vot din regiunile Herson și Zaporojie apare întrebarea: „Susțineți desprinderea regiunii de Ucraina, formarea unui stat independent și aderarea acestuia la Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse?”, scrisă atât în ucraineană cât și în rusă. Oamenii pot vota „Da” sau „Nu”.

Conform BBC, presa rusă a informat că oficialii electorali vor merge din uşă în uşă cu urne mobile, de vineri până luni. Secţiile de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, 27 septembrie, oficialii invocând motive de securitate.
Sute de secţii sunt programate să se deschidă în acea zi, alegătorii putând vota şi în alte regiuni decât cele în care locuiesc.

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, a reiterat, printre-o postare pe Twitter, poziția Ucrainei cu privire la „referendumurile” care au început astăzi sub controlul Rusiei în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia ocupate:

„Astăzi, nu există nicio acțiune în justiție numită „referendum” în teritoriile ocupate. Există doar – 1. Spectacol de propagandă pentru z-conscripție. 2. Teritoriul Ucrainei care are nevoie de o eliberare imediată”.

Comenteaza