I-a trebuit aproape un an! Putin a folosit pentru prima dată cuvântul „război” în Ucraina

I-a trebuit aproape un an! Putin a folosit pentru prima dată cuvântul „război” în Ucraina
| Foto: The Telegraph

Preşedintele rus Vladimir Putin a folosit joi cuvântul "război" pentru a se referi la conflictul din Ucraina, aceasta fiind prima dată când se abate în mod public de la "operaţiune militară specială", scrie CNN.

"Scopul nostru nu este de a învârti volanul conflictului militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război", a declarat Putin reporterilor la Moscova, după ce a participat la o reuniune a Consiliului de Stat privind politica de tineret. "Ne-am străduit şi vom continua să ne străduim pentru acest lucru".

Criticii lui Putin spun că folosirea cuvântului "război" pentru a descrie conflictul din Ucraina este efectiv ilegală în Rusia din martie, când liderul rus a semnat o lege a cenzurii care consideră o infracţiune difuzarea de informaţii "false" despre invazie, cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru oricine este condamnat.

Folosirea cuvântului de către Putin nu a trecut neobservată. Nikita Iuferev, un deputat municipal din Sankt Petersburg care a fugit din Rusia din cauza poziţiei sale anti-război, a declarat joi că

a cerut autorităţilor ruse să îl urmărească penal pe Putin pentru "răspândirea de informaţii false despre armată". "Nu a existat niciun decret pentru a pune capăt operaţiunii militare speciale şi nu a fost declarat niciun război", a scris Yuferev pe Twitter.

"Câteva mii de persoane au fost deja condamnate pentru astfel de cuvinte despre război". Un oficial american a declarat pentru CNN că evaluarea iniţială este că remarca lui Putin nu a fost intenţionată şi că probabil a fost o scăpare.

Cu toate acestea, oficialii vor urmări îndeaproape pentru a vedea ce spun figurile din interiorul Kremlinului despre aceasta în zilele următoare.

Comenteaza