Grecia, între lockdown şi redeschiderea turismului

Grecia, între lockdown şi redeschiderea turismului
| Foto: Actualitatea Online

Oricât de mult ar dori operatorii de turism redeschiderea călătoriilor, în Grecia a fost anunţată miercuri o nouă prelungire a lockdown-ului în vigoare pentru combatarea epidemiei de COVID-19. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Guvernul grec a anunţat miercuri că lockdown-ul în vigoare pentru combatarea epidemiei de COVID-19 va fi prelungit până la 16 martie şi va fi suplimentat cu noi restricţii, având în vedere că ţara trece prin perioada ‘cea mai dură’ a epidemiei, transmite AFP, citată de Agerpres.

Grecia, aflată în lockdown de la 7 noiembrie, a înregistrat miercuri cea mai mare rată zilnică de infectări, cu peste 2.700 de cazuri noi, a declarat presei ministrul sănătăţii, Vassilis Kikilias. ‘Traversăm partea cea mai dură a acestei pandemii’, a avertizat el, subliniind că spitalele publice din Atena sunt supuse unei ‘presiuni insuportabile’ de săptămâni.

‘În ritmul în care vin noile spitalizări, sistemul de sănătate îşi depăşeşte limitele de infrastructură şi personal’, a afirmat el, insistând pe ‘creşterea importantă’ a contagierilor cu varianta britanică a coronavirusului. În consecinţă, un spital militar şi două spitale private din Atena vor prelua pacienţi non-COVID pentru a elibera sute de paturi în spitaluri publice, unde să fie primiţi bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2.

Lockdown-ul, prelungit deja de mai multe ori şi care urma să se încheie la 8 martie, va fi extins până la 16 martie şi va fi însoţit de măsuri mai stricte începând de joi. Locuitorii nu vor mai putea ieşi din perimetrul municipalităţii lor nici măcar pentru a face cumpărături sau exerciţiu fizic. Aceste ‘măsuri vizează să reducă mobilitatea (…) rămânem la noi, în cartierele noastre’, a afirmat viceministrul protecţiei civile, Nikos Hardalias, în acelaşi briefing de presă.

Miercuri au fost anunţate încă 40 de decese asociate COVID-19, bilanţul ajungând la aproape 6.600 într-o ţară cu 11 milioane de locuitori. De la debutul pandemiei, aproape 200.000 de persoane au fost infectate în Grecia, iar în prezent peste 430 sunt spitalizate la terapie intensivă. Mai mult de 950.000 de persoane au fost vaccinate până acum.

Pe de altă parte, operatorii de turism din Grecia, erau optimiști până ieri, sperând deschiderea turismului de Paşte. Turiștii români sunt  în atenția oficialilor greci, iar ministrul turismului vrea protocoale cu România pentru a stabili condițiile de călătorie. România este una dintre cele mai mari cinci piețe pentru Grecia, întrucât în ​​2019 au venit în Grecia 1,378 milioane de vizitatori români, care au cheltuit în medie 350 de euro de persoană. În plus față de contactele bilaterale care au început în perspectiva Paștelui, se fac planuri şi pentru sezonul estival, întrucât școlile din România se închid pentru vacanţa de vară pe 15 iunie.

Progresul vaccinării în Grecia și estimarea că până în luna mai se va atinge o imunitate colectivă de circa 20% – fără a se lua în calcul şi imunitatea obţinută în urma bolii – a întărit climatul de optimism moderat în rândul operatorilor de turism, scrie Efemerida, citată de Rador. „Putem deschide de Paște”, a spus săptămâna trecută un reprezentant din sectorul turistic, luând în calcul, desigur, că totodată vor fi deschise şi restaurantele, chiar dacă cu reguli stricte, astfel încât „pachetul” să fie complet.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza