Fostul şef al Pentagonului: Trump, primul preşedinte care nu încearcă să îi unească pe americani, ci să îi divizeze

Fostul şef al Pentagonului: Trump, primul preşedinte care nu încearcă să îi unească pe americani, ci să îi divizeze
| Foto: theatlantic.com

Fostul şef al Pentagonului Jim Mattis, care a demisionat pentru a protesta faţă de retragerea trupelor americane din Siria, l-a acuzat miercuri pe preşedintele SUA, Donald Trump, că încearcă să "divizeze" America, notează AFP.

"În timpul vieţii mele, Donald Trump este primul preşedinte care nu încearcă să îi unească pe americani, care nici măcar nu se face că încearcă", a spus fostul secretar al Pentagonului într-o declaraţie publicată online de revista The Atlantic.

"În loc de asta, el încearcă să ne divizeze", a adăugat fostul general al US Marine Corps, foarte respectat, care până în prezent şi-a afişat rezerva, dar fără să comenteze direct mandatul miliardarului republican.

De data aceasta, este prea mult, în opinia sa: "Plătim consecinţele celor trei ani fără adulţi la comandă".

Jim Mattis, primul şef al Pentagonului după instalarea, în 2017, lui Donald Trump la Casa Albă, un preşedinte fără experienţă militară sau diplomatică, era considerat până acum, chiar şi în tabăra republicanilor, ca unul dintre puţinii "adulţi din cameră" capabili să-l ţină în frâu pe impulsivul fost om de afaceri.

El a demisionat zgomotos în decembrie 2018 la o zi după anunţul lui Donald Trump de retragere unilaterală totală din Siria, fără discuţii cu aliaţii SUA din lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Punctul său de vedere de miercuri a avut ca temă reacţia preşedintelui SUA la tulburările din ultima săptămână.

"Am observat derularea evenimentelor din această săptămână, cu mânie şi consternare", a mai scris el în acest text intitulat "Unirea face forţa", sprijinindu-i pe manifestanţii care cer, "motivat" în opinia sa, egalitatea în drepturi, transmite Agerpres.

Comenteaza