Foto Bilanţul exploziei din Beirut: aproape 4.000 de răniţi şi 78 de morţi. Continuă căutările

Bilanţul exploziei din Beirut: aproape 4.000 de răniţi şi 78 de morţi. Continuă căutările
Bilanţul exploziei din Beirut: aproape 4.000 de răniţi şi 78 de morţi
Bilanţul exploziei din Beirut: aproape 4.000 de răniţi şi 78 de morţi
Bilanţul exploziei din Beirut: aproape 4.000 de răniţi şi 78 de morţi

O explozie puternică s-a produs ieri în oraşul libanez Beirut. Cel puţin 78 de persoane au murit şi în jur de 4.000 au fost rănite. 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent.

Puternica deflagraţie, care a avut loc în zona portului din Beirut a fost auzită în mai multe cartiere ale oraşului, şi chiar până pe coasta Ciprului, care se află la peste 200 de km distanţă.

Numărul deceselor cauzate de explozia masivă în capitala Beirut a ajuns, marţi, la 78, a declarat ministrul Sănătăţii din Liban pentru agenţia de ştiri Reuters. Totuşi, căutările victimelor sunt îngrunate de lipsa energiei electrice. 

Ministrul Sănătăţii, Hamad Hassan, a declarat pentru Reuters că aproape 4.000 de persoane au fost rănite. „Există multe persoane date dispărute acum. Oamenii întreabă departamentul de urgenţă despre cei dragi şi căutările sunt dificile pe timpul nopţi, deoarece nu există energie electrică. Ne confruntăm cu o adevărată catastrofă şi avem nevoie de timp pentru a evalua amploarea daunelor", a declarat Hassan pentru Reuters.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP.

"Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie. Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă.", a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor. "Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală", a promis premierul.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului libanez să declare "stare de urgenţă" timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o "putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate", potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.

Fotografii: (c) Mohamed Azakir / REUTERS

Comenteaza