Europenii ţin la saltea sute de miliarde de euro şi nu intenţionează să le cheltuie

Europenii ţin la saltea sute de miliarde de euro şi nu intenţionează să le cheltuie

Economia Europei riscă să piardă o sursă importantă de stimulare care vine din partea consumatorilor săi, în condiţiile în care cetățenii au depozitat sute de miliarde de euro în conturile lor de economii.

Şi chiar dacă afacerile au repornit în multe ţări, studiile arată că oamenii nu sunt pregătiți încă să facă cheltuieli mari, având în vedere creşterea şomajului şi riscul unui al doilea val de infecţii. În consecință, există riscul ca relansarea economiei europene să fie una anemică, fără un impuls semnificativ din partea cererii interne, anunță Digi24.

Depozitele bancare ale gospodăriilor din primele patru mari economii din comunitatea europeană (Germania, Franţa, Italia, Spania) au crescut cu peste 100 de miliarde de euro în lunile martie şi aprilie, de trei ori mai mult decât ritmul mediu de creştere înregistrat în ultimii 10 ani.

Datele pentru fiecare țară arată că în statele mai afectate, precum Italia, Spania sau Franța, unde virusul a provocat peste 90.000 de decese, depozitele cetățenilor au înregistrat o creștere semificativă. De cealaltă parte, în Germania, care a ținut sub control ritmul infectărilor, depozitele nu au înregistrat o creștere neobișnuită.

Estimările UE arată că, în zona euro, consumul privat ar urma să îşi revină în al doilea trimestru dacă restricţiile vor fi ridicate, dar va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei abia în 2022.

Mai mult, economia zonei euro ar urma să se contracte cu 8,7% în 2020, pentru ca în următorii doi ani să înregistreze un avans de 5,2% respectiv 3,3%.

 

Comenteaza