Erdogan nu le vrea pe Finlanda și Suedia în NATO: „Nu ne dați înapoi teroriștii, dar ne cereți să deveniți membri NATO?”

Erdogan nu le vrea pe Finlanda și Suedia în NATO: „Nu ne dați înapoi teroriștii, dar ne cereți să deveniți membri NATO?”
| Foto: digi24.ro

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Suedia nu ar trebui să se aştepte ca Turcia să aprobe candidatura sa la NATO fără să îi returneze pe "terorişti", iar delegaţiile suedeză şi finlandeză nu ar trebui să vină în Turcia pentru a o convinge să le sprijine aderarea la alianţă.

Finlanda şi Suedia şi-au depus astăzi oficial candidatura pentru a adera la alianţa NATO. Procesul de aderare ar urma să dureze doar câteva săptămâni, dar comentariile preşedintelui turc ar putea duce la o îngreunare a procesului. Pentru a intra în NATO, o ţară are nevoie de votul tuturor mebrilor alianţei.

Ankara afirmă că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane despre care spune că au legături cu grupuri pe care le consideră teroriste - grupul militant Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţii lui Fethullah Gulen. Turcia acuză grupurile că au încercat să orchestreze o lovitură de stat în 2016.

Radiodifuzorul de stat turc TRT Haber a precizat luni că Suedia şi Finlanda nu au aprobat repatrierea celor 33 de persoane solicitate de Turcia.

"Deci nu ne daţi înapoi teroriştii, dar ne cereţi să deveniţi membri NATO? NATO este o entitate pentru securitate, o organizaţie pentru securitate. Prin urmare, nu putem spune 'da' fiind privaţi de securitate", a declarat Erdogan.

Erdogan a mai spus că Turcia se va opune aderării la NATO a celor care au impus sancţiuni Ankarei. Suedia şi Finlanda au interzis exporturile de arme către Turcia după incursiunea acesteia în Siria împotriva forţelor kurde în 2019.

NATO şi Statele Unite au declarat recent că sunt încrezătoare că Turcia nu va împiedica aderarea celor două ţări nordice.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia nu a închis uşa aderării Suediei şi Finlandei la NATO, dar a dorit negocieri şi o reprimare a ceea ce consideră a fi activităţi teroriste.

Comenteaza