Cum răspunde Rusia atacurilor cibernetice? Putin amenință Occidentul cu un conflict militar

Cum răspunde Rusia atacurilor cibernetice? Putin amenință Occidentul cu un conflict militar
| Foto: Profimedia Images

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, joi după-amiază, Occidentul că există riscul unor confruntări militare directe din cauza atacurilor cibernetice lansate asupra Rusiei, pe care le-a atribuit în principal Statelor Unite şi Ucrainei.

Ministerul de Externe de la Moscova acuză că infrastructura esenţială a Rusiei şi instituţiile sunt vizate frecvent de atacuri cibernetice, pe care le atribuie Statelor Unite şi Ucrainei. Duminică, site-ul Ministerului rus al Locuinţelor a fost vizat de un atac cibernetic care a avut ca rezultat apariţia mesajului în limba ucraineană "Glorie Ucrainei".

"Să fiţi siguri că Rusia nu va lăsa fără ripostă aceste acţiuni agresive. Toate acţiunile noastre vor fi moderate, punctuale, în conformitate cu legislaţia noastră şi cu dreptul internaţional", a reacţionat Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit agenţiei Reuters, acuzând Washingtonul că "reduce deliberat nivelul de utilizare a instrumentelor cibernetice în scop ofensiv".

"Militarizarea spaţiului informatic de către Occident şi tentativele de a-l transforma într-o zonă de confruntare interstatală au generat creşterea semnificativă a ameninţării unor confruntări militare directe , cu efecte imprevizibile", atrage atenţia Ministerul de Externe de la Moscova.

Website-urile a numeroase companii de stat ruse şi cele ale grupurilor media au fost atacate sporadic de hackeri după lansarea invaziei militare înn Ucraina, pe 24 februarie, de obicei fiind prezentate mesaje diferite faţă de linia oficială a Moscovei.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat în mai că numărul atacurilor comise împotriva Rusiei de "structuri de stat din străinătate" a crescut semnificativ şi a cerut consolidarea apărării cibernetice.

Comenteaza