Interzicerea în Republica Moldova a simbolurilor invaziei ruse în Ucraina este legitimă

Interzicerea în Republica Moldova a simbolurilor invaziei ruse în Ucraina este legitimă
| Foto: https://stiri.md/

În luna aprilie 2022 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o decizie prin care s-au interzis simbolurile invaziei ruse în Ucraina, inclusiv litera Z și panglica Sfântului Gheorghe. Comuniștii și socialiștii din Parlament au contestat temeiul unei astfel de măsuri, dar Comisia de la Veneţia consideră legitimă decizia Parlamentului moldovean. 

Decizia adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2022 prin care s-au interzis simbolurile invaziei ruse în Ucraina, inclusiv litera Z și panglica Sfântului Gheorghe, respectă cerințele de legalitate, legitimitate și proporționalitate, au decis experții juridici și constituționali ai Comisiei de la Veneția, transmite digi24.ro

Experții Comisiei de la Veneția, care funcționează pe lângă Consiliul Europei, au adoptat un aviz în acest sens în cadrul reuniunii plenare din 21-22 octombrie. Avizul a fost solicitat de Guvernul de la Chișinău după ce comuniștii și socialiștii din Parlament au contestat temeiul unei astfel de măsuri.

Comisiei de la Veneția consideră că afișarea unor astfel de simboluri folosite de armata rusă în actuala agresiune împotriva Ucrainei ar putea aduce un pericol real și imediat de dezordine și o amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a refugiaților ucraineni din țară.

De asemenea, experții Comisiei de la Veneția au ajuns la concluzia că adoptarea rapidă a acestei interdicții - trecută prin Parlament în decurs de o săptămână - a fost justificată de urgența problemei din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia de la Veneția găsește justificate și reglementările prin care Chișinăul a impus restricții în audio-vizual pentru preluarea unor programe  rusești de propagandă.

Amintim că în aprilie 2022, pe teritoriul Republicii Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum și panglica „Sf. Gheorghe”, considerându-se că acestea reprezintă simboluri ale agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și sunt semne folosite ca atare de susţinătorii preşedintelui rus Vladimir Putin şi de separatiştii proruşi din Ucraina. Persoanele care încalcă legea riscă amenzi usturătoare. 

Deputații socialiști și comuniști s-au opus votului din Parlamentul de la Chișinău și, în semn de protest, au părăsit sala de ședințe, iar ulterior au contestat-o la Curtea Constituțională. Deputații fracțiunii parlamentare ȘOR au declarat că se abțin de la vot și, la fel, nu au participat.

Comenteaza