Cine ar mânca un peşte care a mâncat o mască de protecţie sanitară

Cine ar mânca un peşte care a mâncat o mască de protecţie sanitară
| Foto: Captura video BBC

Măștile sanitare aruncate ajung tot mai des pe recifele de corali din diferite ţări ale lumii. BBC a transmis imagini cu dezastrul ecologic din Filipine. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Măștile de protecție de unică folosință ajung pe recifele de corali din apropierea capitalei Filipinelor, Manila. Potrivit unei estimări a Băncii Asiatice de Dezvoltare, în timpul vârfului pandemiei COVID-19, orașul ar fi putut genera până la 280 de tone de deșeuri medicale pe zi, relatează BBC, citat de Digi.24. 

Grupurile de protecție a mediului avertizează că plasticul din interiorul măștilor sanitare ajunge în apă și este consumat de animalele marine. Aciviștii îndeamnă guvernul filipinez să îmbunătățească tratarea deșeurilor medicale, pentru a preveni poluarea mării.

Safandrii de la Anilao Scuba Dive Center, un grup afiliat la Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, care promovează turismul marin durabil în Asia de Sud-Est, au filmat imagini dezolante cu recifele de corali acoperite cu măști sanitare.

„Când am văzut o mască sanitară albastră, m-am simțit tristă și vinovată, pentru că și au am folosit astfel de măști, care sunt ușor de aruncat”, spune Shala, membră a grupului de scafandri.

Reciful e frumos colorat, iar viața marină din jurul lui e diversă. Dar când au făcut prima scufundare după lockdown-ul provocat de pandemie, Shala și colegul ei Oliver au fost șocați de poluarea cu deșeuri. „În 10 minute am văzut vreo 10-12 măști, acest lucru nu se întâmpla înainte. Oare de câte luni erau acolo acele măști? Nu ne dorim acest lucru”, spune Oliver.

Scafandrii au adunat măștile și le-au adus la suprafață, alături de alte deșeuri din plastic găsite în apă. „Nu vrei ca turiștii să vadă asta și nu vrei ca peștele pe care îl pui pe masă să fi înghițit o mască sanitară”, spune Oliver.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza