China promite că va riposta la "calomniile maliţioase" şi la atacurile Washingtonului

China promite că va riposta la "calomniile maliţioase" şi la atacurile Washingtonului
| Foto: profimedia

China şi SUA îşi ascut armele pentru un război economic. Procurorul general american, William Barr, a acuzat China că vrea să devină "superputere tehnologică". În replică, oficialii chinezi au spus: "China are dreptul de a-şi apăra suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare".


China nu vrea confruntări şi nu încearcă să ia locul Statelor Unite ca principală putere mondială în sectorul tehnologic, dar va riposta la "calomniile maliţioase" şi la atacurile Washingtonului, avertizează Administraţia de la Beijing, potrivit agenţiei Associated Press.

"În calitatea de stat independent şi suveran, China are dreptul de a-şi apăra suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare, de a apăra realizările înregistrate de poporul chinez prin muncă intensă, de a refuza actele de intimidare şi de nedreptate, de a riposta la calomniile maliţioase şi la atacurile SUA împotriva Chinei", a declarat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Ministerul chinez de Externe a catalogat drept "absurde" acuzaţiile referitoare la atacuri cibernetice asupra unor proiecte de cercetare occidentale pentru dezvoltarea unor vaccinuri anticoronavirus. "China se află pe primul loc la capitolul cercetării şi dezvoltării unor vaccinuri anticoronavirus, ştie toată lumea acest lucru, avem personal ştiinţific de primă clasă, nu avem nevoie să obţinem prin furt o astfel de poziţie", a subliniat oficialul chinez.

China a ripostat astfel la afirmaţiile procurorului general american, William Barr, care a acuzat Beijingul că vrea să devină "superputere tehnologică". În plus, oficialul american a declarat că unele companii americane din domeniul online colaborează cu Administraţia de la Beijing.

"China este implicată într-un război-fulger la nivel economic - o campanie agresivă, orchestrată, a întregului Guvern şi a întregii societăţi de a prelua conducerea economiei mondiale şi a depăşi Statele Unite ca principală superputere tehnologică", a afirmat William Barr, secretarul american al Justiţiei şi procurorul general al SUA.

"Corporaţii precum Google, Microsoft, Yahoo şi Apple s-au dovedit a fi prea dornice să colaboreze cu Partidul Comunist chinez", a acuzat William Barr. Companii de producţie de la Hollywood au cedat constant presiunilor şi au cenzurat filmele "pentru a mulţumi Partidul Comunist chinez", a adăugat William Barr, într-un discurs rostit la Muzeul prezidenţial Gerald Ford din Michigan. "Suspectez că Walt Disney ar fi dezamăgit să vadă cum compania pe care a înfiinţat-o colaborează cu dictaturile din zilele noastre", a subliniat William Barr.

Procurorul general american a explicat că firmele din SUA sunt foarte dispuse să ia o serie de măsuri pentru a li se permite accesul pe piaţa chineză. "Partidul Comunist chinez gândeşte în termeni de decenii şi secole, în timp ce noi ne concentrăm pe următorul raport trimestrial al veniturilor. Şi marile companii americane din domeniul tehnologiei informaţionale au acceptat să devină pioni ai influenţei chineze", a insistat William Barr, sugerând că dispozitivele iPhone, produse de Apple, "nu s-ar vinde în China dacă ar fi impermeabile la accesarea de către autorităţile chineze". Companiile din sectorul tehnologiei informaţionale utilizează "standarde duble", a subliniat William Barr.

Declaraţiile reprezintă cel mai recent atac al Administraţiei Donald Trump la adresa Chinei, în perspectiva scrutinului prezidenţial din noiembrie şi în contextul tensiunilor cu Beijingul din cauza relaţiilor comerciale, gestionării coronavirusului, crizei din Hong Kong şi activităţilor militare din Marea Chinei de Sud.

Comenteaza