Ce urmează pentru gruparea Wagner! Ar putea invada Polonia sau țările Baltice

Ce urmează pentru gruparea Wagner! Ar putea invada Polonia sau țările Baltice
| Foto: cursdeguvernare.ro

Liderul opoziţiei din Belarus spune că liderul grupului Wagner este un „criminal de război” care nu este binevenit în ţară, iar șeful NATO este de părere că prezența grupării în Belarus ar putea provoca o instabilitate în regiunea Europei de Est.

Svetlana Tikhanovskaya, lider opoziției din Belarus, aflată în exil, consideră că permiterea lui Yevgeny Prigozhin să se mute la Minsk ar putea duce la „răspândirea războiului în Belarus” dacă acesta va lansa un atac surpriză asupra Ucrainei. Ea mai spune că Wagner reprezintă un pericol pentru ţările vecine cu Belarus, Lituania, Letonia şi Polonia, potrivit Sky News.

Reprezentanţii ţărilor est-europene membre NATO au avertizat că o mutare a trupelor mercenare ruse din gruparea Wagner în Belarus ar crea o instabilitate regională mai mare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa este gata să se apere împotriva oricărei ameninţări.

„Dacă Wagner îşi desfăşoară ucigaşii în serie în Belarus, toate ţările vecine se confruntă cu un pericol şi mai mare de instabilitate”, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, după o întâlnire la Haga cu Stoltenberg şi lideri guvernamentali din alţi şase aliaţi NATO.

"Acest lucru este cu adevărat grav şi foarte îngrijorător şi trebuie să luăm decizii foarte puternice. Este nevoie de un răspuns foarte, foarte dur din partea NATO", a adăugat preşedintele polonez Andrzej Duda. „Am trimis un mesaj clar Moscovei şi Minskului că NATO este acolo pentru a proteja fiecare aliat, fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a spus Stoltenberg.

În cazul în care trupele mercenare din gruparea Wagner vor ataca Polonia sau ţările baltice, NATO va declanşa articolul 5 din tratat şi toate forţele armate se vor desfăşura pentru apărarea acestora şi respingerea atacurilor.

Pe de altă parte, nu va fi declarat război împotriva Belarusului şi Federaţiei Ruse, de altfel, ambele dotate cu arsenal nuclear. Motivul principal ar fi că Wagner este o armată privată de mercenari recrutaţi din toată lumea, susţinută de Federaţia Rusă, dar care nu luptă sub autoritatea ministerului rus al Apărării.

În cazul în care Wagner ar desfăşura atacuri asupra Ucrainei, deschizând un front dinspre nordul acesteia, ar înrăutăţi situaţia pentru apărarea ţării, dar forţele armate ucrainene, fiind mai bine echipate şi dotate cu armament tehnologic, s-ar putea apăra cu uşurinţă. La Bakhmut, forţele ucrainene au "secerat" mii de mercenari din gruparea Wagner în ultimele luni.

Comenteaza