Ce este Articolul 4 din Tratatul NATO. Doi cetățeni polonezi au murit marți, într-o explozie, la granița cu Ucraina

Ce este Articolul 4 din Tratatul NATO. Doi cetățeni polonezi au murit marți, într-o explozie, la granița cu Ucraina
| Foto: Forbes.ro / shutterstock

O explozie produsă marți seara în satul polonez Przewodów de la granița cu Ucraina a ucis două persoane și a declanșat prima escaladare într-un stat NATO a conflictului purtat de Vladimir Putin în Ucraina. 

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a transmis marți seara că a discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și a anunțat că ia în calcul activarea Articolului 4 al NATO. „Verificăm premisele articolului 4 al NATO. Suntem în contact cu aliații noștri și așteptăm discuții cu partea americană”, a transmis Andrzej Duda.

Lansarea articolului este un semn că NATO începe să reacționeze, chiar dacă încă nu în mod militar. Însă ce este de fapt Articolul 4 din Tratatul Alianței Nord Atlantice?

Toate deciziile NATO sunt luate prin consens, după discuții și consultări între țările membre, se precizează în statutul NATO, iar activarea lor se poate în situații de criză prin solicitarea unui stat membru. ”Aliații pot face schimb de opinii și informații și pot discuta probleme înainte de a ajunge la un acord și de a lua măsuri”, precizează NATO.int, citat de g4media.ro

Articolul 4 din Tratatul NATO

”Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți”. În articolul 4 din tratatul de înființare al NATO, membrii pot aduce în discuție orice problemă de îngrijorare, în special cea legată de securitatea unei țări membre.

”Consultarea consolidează dimensiunea politică a NATO, oferind membrilor oportunitatea de a-și exprima opiniile și pozițiile oficiale. De asemenea, acordă NATO un rol activ în diplomația preventivă, oferind mijloace pentru a ajuta la evitarea conflictelor militare”, susține Alianța. Practic, Articolul 4 reprezintă un răspuns politic la o agresiune și este primul pas înainte de o eventuală activare a Articolului 5, care prevede răspunsul militar al Alianței Nord-Atlantice.

Amintim că Moscova a respins informațiile potrivit cărora explozia din Polonia a fost provocată de o rachetă rusească. ”O provocare”, a calificat Ministerul rus al Apărării informațiile publicate de presa din SUA, care a citat un oficial american din domeniul securității.

Comenteaza