Cât de bogat este, de fapt, Vladimir Putin? Ce declară el și ce spun opozanții săi

Cât de bogat este, de fapt, Vladimir Putin? Ce declară el și ce spun opozanții săi
| Foto: politico.com

Declarația de avere a lui Vladimir Putin este cel puțin uimitoare. El descrie o situație finaciară care ar fi la distanță de ani de realitate.

Conform declarației sale de avere, Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, nu deține mare lucru pentru funcția pe care o ocupă. Documentul arată că președintele rus are o avere demnă de un înalt funcționar al statului, cel mult. Pe lângă salariu, el ar avea o pensie militară, dobânzi din economii şi profit din investiţii. Nici vorbă pe această hârtie de sume exorbitante ce i-ar permite să își construiască palatul despre care a vorbit oponentul său, Aleksei Navalnîi.

În declaraţia de avere pe care Vladimir Putin a publicat-o în anul 2018, înainte de alegerile prezidenţiale, scrie că liderul rus este proprietarul unui apartament de 74 de metri pătraţi aflat în St. Petersburg și că deține două autovehicule din era sovietică şi o camionetă de teren. În anul 2019, el și-a făcut cadou de ziua lui o mărire de salariu. Însă, a avut grijă să fie darnic și cu alţi oficiali guvernamentali de rang înalt. Leafa lui oficială a crescut cu 4,3%, în linie cu inflaţia, la echivalentul a 11.500 de dolari pe lună. Apropiații lui, însă, au averi fabuloase, controlează companii private și de stat mari și deţin monopoluri.

În ciuda declarațiilor oficiale făcute de președintele Rusiei, un proiect de lege depus în Congresul SUA în anul 2019  menţiona că experţi externi estimează că, în realitate, ”averea netă a lui Putin este de miliarde de dolari, sugerând corupţia extinsă care-l înconjoară pe lider şi legăturile cu activităţi de spălare a banilor şi altele fapte ilicite întreprinse  pentru a-l îmbogăţi pe Putin pe nedrept şi pentru a ascunde de public adevărata sa situaţie financiară”. Investitorul William Browder spunea în 2017 că el crede că liderul rus a strâns 200 de miliarde de dolari din câştiguri obţinute pe nedrept.

Un grup de disidenți ruși a făcut o analiză în anul 2012 în legătură cu luxul de care se bucură Vladimir Putin. Unul dintre numeroasele sale avantaje ar fi fost o proprietate de lux numită Palatul Constantin, ce a fost renovată cu cheltuieli de milioane de dolari, şi 43 de aeronave în valoare totală de aproximativ un miliard de dolari.

Însă, prima dovadă referitoare la averea lui Putin ce a avut impact a fost o broşură, ”Putin şi Gazprom”, ce a fost publicată în anul 2008 de fostul vicepremier Boris Nemţov, care a fost asasinat în 2015, şi de fostul viceministru al energiei Vladimir Milov. Conform acestora, cei mai apropiaţi patru oameni de afaceri ai lui Putin din St. Petersburg: fraţii Arcadi şi Boris Rotenberg, Genadi Timcenco şi Iuri Covalciuc au extras 60 de miliarde de dolari din Gazprom, monopolul rus al gazelor naturale, în perioada 2004 – 2007. Totul prin achiziţii publice fără licitaţie, devalizare şi manipularea acţiunilor.

O altă broșură scrisă de Nemțov în 2012 arăta că liderul rus are la dispoziție 20 de palate, patru iahturi, 58 de avioane şi o colecţie de ceasuri în valoare de aproximativ 700.000 de dolari. Documentele Panama Papers au arătat că unul dintre prietenii din copilărie ai lui Putin, violoncelistul Serghei Roldugin, a devenit multimiliardar, aparent fără să aibă habar, informează impact.ro.

Comenteaza