Biden l-a numit pe Putin CRIMINAL DE RĂZBOI: În ce condiţii devine cineva un criminal de război

Biden l-a numit pe Putin CRIMINAL DE RĂZBOI: În ce condiţii devine cineva un criminal de război

Președintele Joe Biden l-a numit categoric pe Vladimir Putin un „criminal de război” pentru atacul care se desfășoară în Ucraina, unde spitale și maternități au fost bombardate, iar mii de civili au fost ucişi, titrează The Independent

Senatul Statelor Unite a adoptat în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război.

Investigațiile asupra acțiunilor lui Putin au început deja. SUA și alte 44 de țări lucrează împreună pentru a investiga posibilele încălcări și abuzuri, după adoptarea unei rezoluții de către Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite pentru a înființa o comisie de anchetă.

CINE DEVINE UN CRIMINAL DE RĂZBOI?

Termenul se aplică oricărei persoane care încalcă un set de reguli adoptate de liderii mondiali, cunoscut sub numele de legea conflictelor armate. Regulile guvernează modul în care țările se comportă în timp de război. Aceste reguli au fost modificate și extinse în ultimul secol, extrase din Convențiile de la Geneva de după cel de-al Doilea Război Mondial și protocoale adăugate ulterior.

Regulile sunt menite să protejeze oamenii care nu participă la lupte și pe cei care nu mai pot lupta, inclusiv civili precum medicii și asistentele, trupele rănite și prizonierii de război. Tratatele și protocoalele stabilesc cine poate fi vizat și cu ce arme. Anumite arme sunt interzise, ​​inclusiv agenți chimici sau biologici.

Așa-numitele „încălcări grave” ale convențiilor care echivalează cu crime de război includ uciderea intenționată și distrugerea extinsă și însușirea proprietății nejustificate de nevoile militare. Alte crime de război includ țintirea deliberată a civililor, utilizarea forței disproporționate, utilizarea scuturilor umane și luarea de ostatici.

Curtea Penală Internațională urmărește, de asemenea, crime împotriva umanității comise în contextul „un atac pe scară largă sau sistematic îndreptat împotriva oricărei populații civile”. Acestea includ crima, exterminarea, transferul forțat, tortura, violul și sclavia sexuală.

Comenteaza