Avertismentul lui Donald Tusk: "Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez”

Avertismentul lui Donald Tusk: "Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez”
| Foto: obiectivdesuceava

Premierul polonez, Donald Tusk, a avertizat că Europa se află într-o ,,eră de prerăzboi", dar că mai are încă un ,,drum lung de parcurs" până să fie pregătită să facă faţă ameninţării Rusiei.

Într-un interviu acordat ziarului german Die Welt şi publicat vineri, Donald Tusk a subliniat faptul că războiul nu mai este un concept care ţine de domeniul trecutul, ci a devenit o actualitate odată cu invazia Rusiei în Ucraina de acum doi ani. ,,Cel mai îngrijorător lucru în acest moment este că, literalmente, orice scenariu este posibil. Nu am mai văzut o astfel de situaţie din 1945 încoace", a declarat Tusk în cadrul interviului acordat, potrivit Mediafax.

Premierul polonez a punctat că a început o nouă eră, cea de dinainte de război, care devine din ce în ce mai clar pe zi ce trece. Potrivit CNN, Donald Tusk consideră că Europa ,,mai are încă mult de lucru" pentru a reuşi să îşi consolideze apărarea suficient de mult încât să fie pregătită pentru o eventuală ameninţare venită din partea Rusiei. În plus, acesta a punctat şi importanţa menţinerii colaborării de peste ocean.

,,Treaba noastră este să cultivăm relaţiile transatlantice, indiferent cine este preşedintele SUA", a declarat Tusk. Liderii europeni şi oficialii militari au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că războiul din Ucraina s-ar putea extinde dincolo de graniţele sale.

Recent, preşedintele rus Vladimir Putin a negat că Rusia ar avea în plan să atace ţările NATO, considerând că aceste speculaţii reprezintă ,,o prostie menită să intimideze populaţiile ţărilor europene”.

 

Comenteaza