Alertă! Rusia vrea să evacueze mii de muncitori de la centrala nucleară Zaporojie. Manevra ar periclita menţinerea siguranţei uzinei

Alertă! Rusia vrea să evacueze mii de muncitori de la centrala nucleară Zaporojie. Manevra ar periclita menţinerea siguranţei uzinei
| Foto: Hepta

Săptămâna trecută, şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că situaţia din jurul centralei nucleare din Zaporojie a devenit "potenţial periculoasă" după ce forțele ruse au început să evacueze oamenii din zonele din apropiere.

Forţele ruse au de gând să evacueze din Enerhodar mii de lucrători de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, ceea ce va duce la o "lipsă catastrofală" de personal, a avertizat miercuri compania de stat ucraineană Energoatom, relatează Reuters.

Agenţia de ştiri a statului rus,TASS, a informat luni că guvernatorul instalat de Moscova în partea controlată de Rusia din regiunea Zaporojie a suspendat operaţiunile de la centrală.

Compania Energoatom din Ucraina susţine că a primit informaţii despre pregătiri pentru evacuarea a aproximativ 3.100 de persoane din oraşul Enerhodar, inclusiv a 2.700 de muncitori care au semnat contracte cu compania instalată de Rusia pentru a gestiona centrala nucleară aflată la periferia oraşului.

"Ocupanţii ruşi îşi dovedesc incapacitatea de a asigura funcţionarea centralei nucleare din Zaporojie, deoarece acum există o lipsă catastrofală de personal calificat", a declarat Energoatom într-un comunicat publicat pe serviciul de mesagerie Telegram. "Chiar şi acei muncitori ucraineni care (...) au semnat contracte ruşinoase (...) vor fi evacuaţi în curând, iar acest lucru va agrava problema deja extrem de presantă de a avea un număr suficient de angajaţi pentru a asigura menţinerea siguranţei funcţionării centralei nucleare, chiar şi în starea ei actuală de oprire", avertizează Energoatom, conform News.ro.

Reuters precizează că nu a reuşit să verifice în mod independent aceste informaţii, iar din partea Moscovei nu există comentarii.

Aceste evacuări la care procedează autorităţile ruse de ocupaţie în zone din sudul şi estul Ucrainei vin în contextul în care este de aşteptat ca Ucraina să lanseze în curând o contraofensivă pentru a încerca să-şi recâştige tetritoriile, iar comentatorii spun că unul dintre obiectivele sale este recucerirea întregii regiuni Zaporojie.

Forţele ruseşti au preluat uzina Zaporojie la câteva zile după ce Vladimir Putin a lansat invazia la scară largă din Ucraina, în februarie 2022. Schimburi de focuri au avut loc frecvent în apropierea instalaţiei nucleare, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă.

Comenteaza