Foto Aleksei Navalnîi a fost înmormântat. Mii de ruși s-au adunat la cimitir/ Fotografia postată cu sicriul deschis al acestuia

Aleksei Navalnîi a fost înmormântat. Mii de ruși s-au adunat la cimitir/ Fotografia postată cu sicriul deschis al acestuia
| Foto: (c) EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Aleksei Navalnîi a fost înmormântat la Moscova. Mii de ruși au venit la cimitir pentru a-și lua rămas bun de la principalul opozant al lui Vladimir Putin.

Mii de simpatizanţi ai opozantului rus Aleksei Navalnîi s-au adunat vineri în cartierul Mariino, din suburbia de sud-est a Moscovei, pentru a-l conduce pe ultimul drum, în pofida riscurilor de a fi arestaţi şi a unui dispozitiv uriaş de poliţişti.

Aleksei Navalnîi, mort la 47 de ani într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, a fost înmormântat într-un cimitir de la periferia capitalei ruse, Borisovo, sub acordurile melodiei sale preferate, 'My Way', de Frank Sinatra, şi scandările "Rusia va fi liberă" ale oamenilor veniţi să îşi ia adio de la el, potrivit transmisiunilor în direct ale media independente ruse Meduza.io, The Moscow Times, postul tv Dojdi şi Hodorkovski.live, scria Agerpres.

La aducerea sicriului cu trupul neînsufleţit la biserica Icoana Maicii Domnului din Mariino, mulţimea a scandat numele său. Mulţi dintre cei prezenţi au declarat că nu vor ierta autorităţile pentru moartea opozantului, în timp ce mama şi tatăl lui Navalnîi participau la o slujbă religioasă scurtă în biserica înconjurată de poliţie.

O fotografie a lui Navalnîi publicată pe reţelele de socializare de Fundaţia regretatului lider al opoziţiei ruse arăta trupul său întins într-un sicriu plin de flori în interior, pe patru scaune, în timp ce mama sa, purtând o eşarfă neagră şi cu o lumânare într-o mână, stătea alături de tatăl lui în apropiere.

Aleksei Navalnîi a fost înmormântat. Mii de ruși s-au adunat la cimitir/ Fotografia postată cu sicriul deschis al acestuia

(sursa: X)

Un preot ortodox a oficiat slujba de doar 30 de minute, scurtată la ordinul autorităţilor - potrivit echipei disidentului defunct -, în timp ce oamenii care stăteau la coadă în jurul bisericii şi care fuseseră împiedicaţi să intre pentru a-şi lua rămas bun au aplaudat şi au scandat 'Navalnîi! Navalnîi!".

După ce sicriul său a fost transportat afară, unii oameni au scandat "Rusia va fi liberă!", "Nu războiului!", "Rusia fără Putin!", "Nu vom uita!" şi "Putin este un criminal!", notează Reuters.

"Suntem cu toţii aici împreună. Nimănui nu îi este frică", a declarat un bărbat, care nu şi-a dezvăluit numele, unui reporter al ziarului independent Novaia Gazeta. "Sunt aici pentru a-i susţine familia şi pentru a arăta că nu sunt singuri", a spus el.

Sicriul cu trupul lui Navalnîi a fost condus la cimitirul Borisovskoie, aflat la aproximativ 2,5 km distanţă, de cealaltă parte a râului Moskva. Cimitirul a fost izolat cu bariere de protecţie.

Peste un sfert de milion de persoane au urmărit evenimentul pe canalul YouTube al lui Navalnîi, blocat în Rusia. 

În timp ce mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, a participat la înmormântare împreună cu tatăl său, Anatoli, soţia sa Iulia şi cei doi copii, care trăiesc în afara Rusiei, nu au fost prezenţi la funeralii.

Iulia Navalnaia: "Îţi mulţumesc pentru 26 de ani de fericire absolută"

Iulia Navalnaia şi-a luat adio de la soţul său Aleksei Navalnîi printr-o postare pe reţeaua X, la scurt timp după înmormântarea acestuia, mulţumindu-i pentru "26 de ani de fericire absolută".

"Nu ştiu cum să trăiesc fără tine, dar voi încerca tot posibilul să te fac acolo sus fericit pentru mine şi mândru de mine. Nu ştiu dacă mă voi descurca sau nu, dar voi încerca", a scris ea.

"Îţi mulţumesc pentru 26 de ani de fericire absolută. Inclusiv ultimii trei ani de fericire (când Navalnîi s-a aflat în închisoare - n.r.). Pentru dragostea ta, pentru sprijinul tău, pentru că m-ai făcut să râd chiar şi din închisoare, pentru că te-ai gândit mereu la mine", a adăugat ea.

Navalnîi, cel mai înverşunat critic al preşedintelui Vladimir Putin în interiorul Rusiei, s-a stins din viaţă într-o colonie penitenciară din regiunea arctică la 16 februarie, ceea ce a suscitat acuzaţii din partea susţinătorilor săi că ar fi fost ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa.

Înmormântarea sa are loc cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, când se aşteaptă ca Putin, liderul suprem al Rusiei de peste 20 de ani şi responsabil de toate pârghiile statului, să câştige cu uşurinţă un nou mandat de şase ani, potrivit Reuters.

Comenteaza