Aleksandr Lukaşenko: "Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia"

Aleksandr Lukaşenko: "Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia"

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat marţi că dacă regimul său cade, Rusia va urma, după o lună de proteste fără precedent împotriva realegerii sale despre care el spune că sunt susţinute de Occident, relatează AFP.

"Ştiţi la ce concluzie am ajuns cu establishment-ul şi autorităţile ruse? Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia", a dat asigurări Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţiile ruse după un interviu acordat mai multor media din această ţară. El a apreciat că "dacă Lukaşenko se prăbuşeşte, tot sistemul se va prăbuşi, urmat de tot Belarusul", scrie Agerpres.

După ce în timpul campaniei electorale a acuzat Rusia că încearcă să-l înlăture din cauza refuzului său de a se supune ambiţiilor Moscovei, Lukaşenko a efectuat un viraj la 180 de grade, pledând pentru o susţinere rusă în contextul unei mobilizări fără precedent a protestatarilor de la venirea sa la putere, în 1994.

El a discutat în mai multe rânduri cu Vladimir Putin pe această temă, iar preşedintele rus a promis să trimită trupe în Belarus dacă protestele degenerează în violenţe.

Un summit cu participarea celor doi este prevăzut să aibă loc în zilele sau săptămânile următoare. Rusia, care ''s-a ars'' cu revoluţiile din anii 2000 şi 2010 din mai multe state foste membre ale URSS, zona sa de influenţă tradiţională, nu vede cu ochi buni orice formă de protest împotriva legitimităţii electorale a regimurilor adesea autoritare care conduc aceste ţări.

În ceea ce priveşte arestarea la frontiera ucraineană în noaptea de luni spre marţi a opozantei Maria Kolesnikova, Lukaşenko a afirmat că aceasta a fost aruncată dintr-o maşină "în mers" de alţi doi opozanţi în timp ce aceştia fugeau în Ucraina vecină.

"În maşina lor, au băgat în viteză şi au aruncat-o din maşină în mers. În mers", a insistat el, afirmând că acum negociază cu Ucraina predarea celor doi opozanţi care se aflau în vehicul.

Kievul a dezminţit marţi această versiune a faptelor, explicând că Maria Kolesnikova s-a opus expulzării sale forţate din Belarus şi că din cauza imposibilităţii de a o convinge să părăsească ţara, ea a fost arestată.

Potrivit agenţiei Interfax Ucraina, ea şi-a rupt paşaportul pentru a nu i se permite să treacă frontiera. Cei doi colegi, Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov, urmează să facă declaraţii în faţa presei ucrainene marţi seară, la Kiev.

Comenteaza