4 iulie - Ziua Independeței SUA. Cum sărbătoresc americanii

4 iulie - Ziua Independeței SUA. Cum sărbătoresc americanii
| Foto: 24K-Production - Depositphotos.com

Statele Unite ale Americii (SUA) sărbătoresc astăzi 247 de ani de independenţă. Pe data de 4 iulie 1776, 13 colonii americane aveau să iasă de sub jurisdicția Marii Britanii și își proclamau independența. Americanii își sărbătoresc independența alături de familie și de prieteni, la petreceri și evenimente publice.

Ziua Naţională a SUA este marcată prin adoptarea Declaraţiei de independenţă, ratificată de Congres în 4 iulie 1776, prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente faţă de Regatul Unit al Marii Britanii.

În 4 iulie, pe tot cuprinsul celor 50 de state americane şi oriunde s-ar afla în lume, americanii sărbătoresc cu mare fast ziua națională, prin focuri de artificii, parade, concursuri de mâncat hot-dog, jocuri de baseball şi reuniuni de familie cu barbeque, pop-corn, multă bere şi băuturi răcoritoare, scrie USA Today News.

4 Iulie este o zi a paradelor, a grătarelor și focurilor de artificii. Americanii își sărbătoresc independența alături de familie și de prieteni, la petreceri și evenimente publice.

Unul dintre cei mai mari susţinători ai independenţei, avocatul John Adams din Massachusetts, a depus efort pentru a convinge cât mai multe delegaţii din colonii să voteze pentru separarea de Imperiul Britanic. 

Declaraţia de Independenţă a fost scrisă de omul de stat Thomas Jefferson din Virginia, Benjamin Franklin din Pennsylvania, John Adams şi de Comitetul celor Cinci. Declaraţia a fost aprobată în Congres pe 2 iulie, tipărită pe 4 iulie, dar semnată în august.  

Thomas Jefferson voia abolirea sclaviei, dar Georgia şi Carolina de Nord ameninţau că nu vor mai vota în favoarea declarării independenţei, cele două colonii făcând profit masiv în comerţul cu sclavi. Prin urmare, Jefferson a fost nevoit să şteargă pasajul ce menţiona abolirea sclaviei, fiind cel mai mare compromis politic din istoria SUA. Chiar dacă multe delegaţii din nord susţineau abolirea sclaviei, mai mulţi politicieni americani, inclusiv Thomas Jefferson, au deţinut sclavi de culoare, potrivit Mediafax.

Declarația de Independență

Declaraţia de Independenţă a devenit um model pentru multe state din Europa, America de Sud şi Africa. 

,,Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toţi oamenii sunt egali, că ei sunt înzestraţi de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viaţa, Libertatea şi căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimţământul celor guvernaţi, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, şi să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundaţia pe astfel de principii şi organizându-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranţă şi Fericire''. (Declaraţia de Independenţă)

Comenteaza