Zota: Doi dintre răniţi şi-au pierdut cunoştinţa

Zota: Doi dintre răniţi şi-au pierdut cunoştinţa
Coordonatorul de transplant Victor Zota a declarat luni seară, pentru MEDIAFAX, că unul dintre medicii aflaţi în avionul care a aterizat forţat i-a comunicat telefonic că două dintre victime şi-au pierdut cunoştinţa.

"Am vorbit la telefon cu unul dintre medici, în urmă cu aproximativ o jumătate de oră (20.20 - n.r.), şi mi-a spus că doi dintre cei care se aflau în avion şi-au pierdut cunoştinţa", a spus Zota.

Medicii şi echipajul avionului care a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor sunt căutaţi, luni seară, la patru ore şi jumătate de la accident, de peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, polițişti şi salvamontiști, potrivit IGSU.

"Peste 70 de pompieri salvatori din județele Cluj, Bihor, Mureș, și Alba sunt implicați în acțiunea de căutare-salvare a persoanelor care au suferit în urma accidentului aviatic. Acestora li s-au alăturat efective ale jandarmeriei montane, poliției, echipe de salvamontiști și angajați ai Parcului Național Munți Apuseni", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit sursei citate, echipele de salvatori se deplasează, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însă condițiile de la fața locului sunt foarte greoaie, respectiv zăpadă care, pe alocuri, depășește 50 de centimetri, teren împădurit, în pantă, şi vizibilitate redusă.

Oficiali din IGSU au precizat, pentru MEDIAFAX, că operaţiunea de căutare se desfăşoară "în cerc", fiind acoperite sectoare a căror restrângere ar urma să ducă la găsirea victimelor.

IGSU mai spune că pompierii salvatori vor continua misiunea de salvare, indiferent de aceste condiții greoaie, până ce vor ajunge la locul accidentului pentru a acorda primul ajutor supraviețuitorilor.

Prim-adjunctul şefului ISU Alba, col. Cornel Oprişa, a declarat corespondentului MEDIAFAX că echipele de cercetare caută avionul aterizat forţat la limita dintre judeţele Cluj şi Alba, acesta nefiind localizat.

Oprişa a spus că sunt trei direcţii de căutare şi că sunt peste o sută de persoane implicate în acţiuni din judeţele Cluj, Alba, Hunedoara.

Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea a declarat anterior că echipele de intervenţie caută, la pas, în toată zona Ursoaia, şi că la operaţiune participă şi aproximativ 200 de localnici.

Aeronava, de tip BN2, a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi a fost nevoită să aterizeze forţat în jurul orei 16.00, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

La bord se aflau patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor, avionul fiind pilotat de Adrian Iovan.

Echipa medicală din avionul care a aterizat forţat urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Potrivit lui Zota, echipa medicală era condusă de medicul Radu Zamfir de la Fundeni şi era formată din doctorii Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.

Toate cele şapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat forţat, luni după-amiază, au fracturi şi răni, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Ministerul Transporturilor (MT) a precizat că avionul, proprietate a Școlii Superioare de Aviație Civilă, a decolat la ora 13.35 de pe Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu din București, cu destinația Aeroportul Internațional Oradea, unde ar fi trebuit să aterizeze la 16.35.

Potrivit MT, în jurul orei 16.00, autoritățile au fost informate că echipajul a aterizat forțat în apropierea localității Beliș, județul Cluj.

"La manșa avionului se afla pilotul Adrian Iovan, cu experiență de peste 16.000 de ore de zbor, având licențele în termen de valabilitate, atât el cât și copilotul Răzvan Petrescu. Datele tehnice ale aeronavei confirmă faptul că deținea certificat de navigabilitate în termen de valabilitate", a mai precizat MT.

Zborul avea loc în baza unui contract pe care Școala Superioară de Aviație îl are cu Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Etichete
Comenteaza