ZIUA PREŞEDINTELUI: Care sunt regulile procedurii de vot

ZIUA PREŞEDINTELUI: Care sunt regulile procedurii de vot
Duminică, 16 noiembrie, se desfăşoară turul 2 al alegerilor prezidenţiale 2014. Cetăţenii care duminică se află în alt oraş, decât cel de domiciliu, pot vota la orice secţie de votare, pe listele suplimentare. La vot vor pot participa toţi cetăţenii României cu vârsta de peste 18 ani.

VOT PREŞEDINTE 2014. Regulile de votare rămân aceleaşi cu cele din primul tur. Sunt chemaţi să voteze românii care împlinesc 18 ani până duminica, 16 noiembrie 2014, data la care au loc alegerile prezidenţiale.

Unde votăm?
Cetăţenii români care nu se află în localitatea de domiciliu duminică, 16 noiembrie, vor vota la orice altă secţie de votare. În acest caz, alegatorii îşi exprimă opţiunea după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi va înscrie într-un tabel separat.

Cetăţenii care în ziua alegerilor, duminică 16 noiembrie, se află în localitatea (comună, oraş, municipiu) de domiciliu vor vota la secţia de votare la care sunt arondaţi potrivit domiciliului.
Registrul secţiilor de votare rămâne acelaşi ca la primul tur.

Registrul secţiilor de votare - Vezi aici secţiile de votare din fiecare judeţ şi verifică secţia de votare la care esti arondat.

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Cum decurge efectiv procedura de vot intr-o sectie de votare:

1. Prezinţi actul de identitate unui membru al biroului electoral din secţia de votare
2. Semnezi în lista electorală permanentă la poziţia destinată ţie, după ce preşedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifică daca eşti înscris în copia de pe lista electorală permanentă
3. Primesţi buletinul de vot şi ştampila cu mentiunea 'VOTAT', pe care o vei aplica pe buletinul de vot, de la preşedintele sau membrul biroului electoral al secşiei de votare desemnat de acesta, în baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel
4. Inainte de a intra în cabina de vot, asigura-te ca pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. ATENTIE: Daca aceasta lipseşte, votul tau va fi declarat nul.
5. Intri singur în cabina şi aplici ştampila cu menţiunea 'VOTAT' înauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care vrei să îl votezi. ATENTIE: Dacă ştampila este în afara patrulaterului sau în mai multe patrulatere, votul este nul
6. Îndoaie buletinul de vot, astfel încat pagina netiparita care poartă ştampila de control să rămână în afară, introdu-l apoi în urnă
7. Restituie ştampila încredinţată pentru votare. Vei primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicata ştampila cu mentiunea 'VOTAT' sau un timbru autocolant.

Secţiile de votare pentru al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor se vor deschide în data de 16 noiembrie la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.

Vezi AICI ordinea candidaţilor  pe buletinul de vot!

Comenteaza