Ziua Naţională, sub semnul ploii la Cluj

Ziua Naţională, sub semnul ploii la Cluj
Vremea nefavorabilă a grăbit şi formalizat ceremoniile oficiale şi a redus dramatic numărul clujenilor participanţi la sărbătoare.

Şeful judeţului, Alin Tişe, a evitat să se intersecteze cu primarul Sorin Apostu, senatorul Mihail Hărdău şi viceprimarul Radu Moisin, dar s-a întreţinut cordial cu Daniel Buda. Liderul UDMR, Laszlo Attila, a depus o coroană de flori, în vreme ce ţărăniştii au fost “săriţi din schemă”.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale au început la Cluj cu o slujbă religioasă susţinută de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul vicar Vasile Someşanul, în Catedrala Mitropolitană. De-a dreapta altarului s-au aşezat liderii administraţiei locale şi nu numai.

Credicioşii greco-catolici s-au reunit, la rândul lor, în Catedrala Episcopală “Schimbarea la Faţă” de pe Bulevardul Eroilor, unde Episcopul Eparhial Florentin Crihălmeanu şi mai mulţi preoţi au celebrat Sfânta Liturghie. La încheierea oficierii slujbei, credincioşii prezenţi au ascultat înregistrarea vocii Cardinalului Iuliu Hossu, Vestitorul Unirii, cel ce a avut şi cinstea de a face parte, alături de Episcopul ortodox Miron Cristea şi de Alexandru Vaida-Voevod, din Delegaţia care a prezentat actul Unirii Regelui Ferdinand, întregitorul de ţară.

Vremea nu tocmai prietenoasă a adunat puţină lume la partea a doua a ceremoniei oficiale, desfăşurată la monumentul ostaşului român, unde, după intonarea imnului de stat şi un discurs scurt (auzit de puţină lume, date fiind problemele de sunet) al prefectului, s-a trecut direct la depunerile de coroane. Ca de obicei, s-au perindat prin faţa monumentului reprezentanţi ai administraţiei locale, ai instituţiilor publice, asociaţiilor de veterani, ONG-urilor, partidelor politice sau diferitelor firme clujene. Prezenţi în delegaţia PDL, senatorul Mihail Hărdău şi viceprimarul Radu Moisin au evitat să se intersecteze cu un Alin Tişe extrem de volubil şi zâmbitor, marcat însă strâns de Daniel Buda.

Deşi Marko Bela a afirmat în repetate rânduri că Ziua Naţională a României nu este tocmai un motiv de bucurie pentru etnicii maghiari, filiala clujeană a UDMR a onorat sărbătoarea românilor, depunând, la rândul ei, o coroană de flori, chiar prin intermediul preşedintelui UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila. A surprins, în schimb, absenţa preşedintelui PSD Cluj, Remus Lăpuşan, social-democraţii fiind singura delegaţie politică din care a lipsit liderul. Finalul ceremoniei a fost marcat de un incident între preşedintele PNŢCD Cluj-Napoca, Horea Dan, şi unul dintre militarii organizatori. Ţărănistul reclama sărirea partidului său de pe lista depunerilor de coroane. “Greşeala” ţărăniştilor a fost că nu şi-au predat, în prealabil, coroana echipei de militari şi au ţinut-o la ei, astfel încât, negăsind coroana PNŢCD, organizatorii nu i-au mai chemat să o depună.

Comenteaza