Foto Ziua Naţională în capitala Unirii: Holograf și Viața de Vie, artificii și 10.000 de porții de fasole cu cârnați + Ce să vizitaţi în Alba Iulia

În acest weekend va fi mare sărbătoare la Alba Iulia. 101 ani de la Marea Unire vor fi sărbătoriţi cu defilare militară, concerte, spectacole şi artificii. Cealaltă Capitală se pregătește să fie gazdă pentru aproximativ 50.000 de oameni de Ziua Națională.

Administraţia locală îi aşteaptă pe românii de pretutindeni cu 10.000 de porții de fasole cu cârnați, tradiţionala defilare militară cu transportoare Piranha, dar și elicoptere, avioane și tehnică militară de ultimă generaţie din dotarea Armatei Române, spectacole de rock și folclor în Cetate și focuri de artificii spectaculoase.

La defilarea militară de pe Buleradul 1 Decembrie vor participa peste 1.000 de militari cu zeci de mașini de luptă. Vor fi prezente forțele terestre MApN reprezentate de detașamente de vânători de munte, de informații, de geniu, de cercetare, de rachete și sprijin logistic, alături de elevi ai Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, dar un detașament de la Academia de Forțe Terestre din Sibiu și reprezentanți ai armatei poloneze.

Manifestarea va fi urmată de concerte pentru toate gusturile, în Piața Cetății, cu Holograf, Cargo, Vița de Vie, dar şi artiştii populari Veta Biriș, Leontina Farcaș cu ai săi ”Muguri de Tezaur” şi Ansamblul Folcloric al judeţului Alba.

Meniul de Ziua Națională va fi servit la Cazarma unității Militare 415, în Piața Cetății din Alba Iulia. O ”armată” de bucătari va prepara, în cazane, 10.000 de porții de fasole cu cârnați.

VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET AL MANIFESTĂRILOR DIN 30 NOIEMBRIE - 1 DECEMBRIE!

Ce să vizitaţi în Alba Iulia

Cetatea Alba Carolina

Construcţia cetăţii a durat nu mai puţin de 23 de ani, în perioada 1715 – 1738, şi a fost ridicată (pe rând) de Giovanni Visconti Morando, Iosif de Quadri şi Konrad von Weiss. Cetatea din Alba Iulia este în formă de stea cu şapte bastioane şi ziduri groase de cărămidă, înconjurată de două rânduri de şanţuri de apărare, motiv pentru care şi-a păstrat până astăzi titlul de cea mai impresionantă cetate din sud – estul Europei.

Ziua Naţională în capitala Unirii + ce puteţi vizita din Alba IuliaSursa: Instagram - Dani Ciucă

Istoria şi-a spus cuvântul însă, în toată această perioadă, drept pentru care cetatea ajunsese să aibă urgent nevoie de restaurare. Un prim proces a început la mijlocul anilor ’90, însă a fost abandonat foarte repede. Abia după 2010, cetatea a reînceput să respire, după ce au fost reabilitate mare parte din monumente. Porţile cetăţii au fost primele restaurate. I-a venit rândul apoi centrului istoric, latura de vest fiind de altfel cel mai spectaculos proiect de restaurare a cetăţii: s-au folosit (pe cât posibil) materiale speciale, similare cu cele din anul 1700: caramida de lut şi piatră adusă de la o carieră din imediata vecinătate a oraşului.

Ziua Naţională în capitala Unirii + ce puteţi vizita din Alba IuliaSursa: Instagram - Anca Ungureanu

Muzeul Naţional al Unirii

Înfiinţat între anii 1887 şi 1900, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia cuprinde două clădiri: Babilon (1851 – 1853) şi Sala Unirii (1898). În incinta muzeului există aproape 200.000 de obiecte de patrimoniu şi una dintre cele mai valoroase biblioteci documentare din ţară. Statuia lui Hercule, bunăoara, sprijinit într-un ciomag este păstrată tot în sălile acestui muzeu. Ea a fost descoperită la Alba Iulia şi adusă la muzeu, fiind evaluată de specialişti la un milion de euro.

Muzeul Naţional al Unirii are trei secţii: Istorie (preistorie, civilizaţie dacică, romană, medievală, modernă), Arheologie şi Etnografie.

Adresa: Strada Mihai Viteazul nr. 12 – 14
Program: Marţi – Duminică, 10:00 – 17:00 
Tarif: Adulţi – 8 lei, copii, elevi, studenţi, pensionari – 4 lei (pentru clădirea Babilon). La Sala Unirii, intrarea este liberă.

Catedrala Reîntregirii Neamului (Catedrala Încoronării)

Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia a fost proiectată de arhitectul Victor Gh. Ştefănescu după modelul Bisericii Domneşti din Târgovişte şi construită în perioada 1921 – 1922 cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. În această locaţie au fost încoronaţi Regele Ferdinand I şi Regina Maria, pe 15 octombrie 1922, iar din 1988, catedrala a devenit oficial sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia.

Ziua Naţională în capitala Unirii + ce puteţi vizita din Alba IuliaSursa: Instagram - Dani Ciucă

Simbol al reîntregirii neamului românesc, catedrala domină pur şi simplu oraşul cu turlele sale înalte de aproape 60 de metri, oferind o amplă perspectivă asupra Platoului Românilor – locul unde aproape o sută de mii de români erau martorii Marii Uniri, în urmă cu 101 ani.

Catedrala Reîntregirii Neamului face parte din monumentele create de Şcoala Românească de arhitectură, întemeiată de arhitectul Ion Mincu. În pronaosul catedralei sunt zugrăvite portretele lui Mihai Viteazul şi cel al Doamnei Stanca.

Adresa: Strada Mihai Viteazul nr.16, Alba Iulia, judetul Alba
Program: Luni – Duminica 08:00 – 20:00

Catedrala Romano – Catolică

Purtând hramul „Sfântul Mihail”, Catedrala Romano – Catolică din Alba Iulia este printre cele mai vizitate obiective turistice din oraş, fiind de altfel vestigiul sacral medieval cel mai bine păstrat din Europa Centrală. În incinta catedralei sunt monumentele funerare ale lui Iancu de Hunedoara şi al fiului acestuia, Ladislau de Hunedoara, precum si sarcofagele familiei Zapolya (Izabella şi Ioan Sigismund, primul Principe al Transilvaniei).

Ziua Naţională în capitala Unirii + ce puteţi vizita din Alba IuliaSursa: Instagram - Radu Photographyall

Catedrala a fost ridicată, spun istoricii, pe locul unei biserici mai vechi. Săpăturile arheologice au scos la iveală ruinele unei bazilici trinavale construite în secolul XI, din care astăzi se păstrează doar o fâşie din pardoseala ei.

Deşi dateaza din secolul XII, clădirii de atunci i s-au adaugat altele, de-a lungul timpului: cele două capele de pe latura de nord (Lazo şi Sf. Ana) au apărut în perioada Renaşterii, iar sacristia a fost construită în secolul XVIII. Astăzi, Lazo este vizitată de foarte mulţi turişti străini, în special de cei veniţi din Ungaria. Turnul de pe latura sudică a catedralei de astăzi are o înalţime de 62 de metri.

Comenteaza